Yunet
 

Turizam

36. Slaninijada u Kačarevu od 16. do 19. februara

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 13. februar 2023. • 13:24 •

36. Slaninijada u Kačarevu od 16. do 19. februara

U Kačarevu, u toku su poslednje pripreme za 36. Slaninijadu koja će ove godine biti održana od 16. do 19. februara. Glavni organizator manifestacije je Turistički klub „Slaninijada” Kačarevo.

U Kačarevu će se od 16. do 19. februara održati tradicionalna 36. Slaninijada. Tim povodom je u prostorijama Turističke organizacije Pančevo održana konferencija za novinare na kojoj su detalje o svemu onome što posetioce Kačareva očekuje od četvrtka do nedelje govorili organizatori.

– Oni koji su stvorili manifestacioni turizam u Srbiji, koji nije postojao pre Slaninijade, a Slaninijada je rodonačelnik takvog načina prezentacije nekih domaćih i zaboravljenih proizvoda, pa smo ih vraćali u život. Mi svake godina na Slaninijadi imamo veliki broj izlagača.

Ove godine na Slaninijadi očekuje se preko 300 izlagača, istakao je Igor Lečić, jedan od organizatora manifestacije.

– U četiri festivalska dana, Kačarevo će biti domaćin veliko broju posetilaca iz čitave Srbije a nadamo se i iz zemalja regiona. Ove godine preko 300 izlagača je najavilo svoj dolazak. Određen deo kapaciteta, od prilike 5 do 10 posto smo ostavili za one koje pristižu iz udaljenih krajeva i koji se u zadnji trenutak odlule da dođu u Kačarevo. Najavljeno je dobro vreme u ova četiri dana, biće sunca i nadamo se poseti od 100 do 150 hiljada posetilaca.

Ljubitelji mesa i mesnih prerađevina moći će četiri dana da uživaju uz najlepše mirise suhomesnatih proizvoda u hali i na štandovima na platou ispred Mesne zajednice Kačarevo, kao i uz raznovrstan prateći program manifestacije.

– Od programa ove godine imaćemo kulturno-umetnički program. Obe godine smo rešili da nam Slaninijada bude obojena muzički u zvucima tambure, tako da ćemo svakog dana na Slaninijadi imati tamubraški orkestar. Osim toga, u pratećem programu učestvuju kulturno-umetnička društva. Imaćemo i takmičarski deo u odabiru najbolje slanine, to je zlatni pobednik u kategoriji domaće slanine i imamo još dve kategorije to su industrijska i zanatska slanina, a svake godine dodamo još neku kategoriju a to je kategorija za izbor najdeblje slanine i izbor za najbolju slaninu od mangulice. Svakog dana je organizovan program za decu i za posetioce. Jedna od zanjimljivih igrica je “Trka prasića” i igra “Uhvati me ako možeš”. U saradnji sa sklubom za sportsko obaranje ruku “Dinamo” imamo obaranje ruku koje će biti veoma zanjimljivo. Takođe imamo i tradicionalno odabir najboljeg slaninara i najbolje slaninarke.

U pratećem delu programa predviđen je i prikaz obrade svinja na tradicionalni način uz paljenje slamom kao i prikaz topljenja slanine „Zlatni čvarak”. Glavni organizator manifestacije je Turistički klub „Slaninijada” Kačarevo.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad