Yunet
 

Turizam

Kačarevo od danas svetska prestonica slanine

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 16. februar 2023. • 10:45 •

Kačarevo od danas svetska prestonica slanine

U Kačarevu je otvorena 36. Slaninijada, koja je ove godine okupila više od 400 izlagača. Proglašeni su najbolju u tri kategorije. Zlatni pobednik 36. Slaninijade je Nenad Vojinović iz Kuzmina, u kategoriji industrijske slanine nagradu je uzela Mesara Burjan, dok je u kategorji zanatske slanine najbolju pripremila Slavica Rakić iz Bačinca. Najbolja inostratana slanina stiže iz Crne Gore prema oceni žirija.

Veliki broj ljubitelja slanine i prerađevina od mesa došli su u Kačarevo na otvaranje 36. Slaninijade. Osim što mogu da se kupe kvalitetni domaći proizvodi po povoljni cenama, dosta toga moglo je i da se proba na otvaranju Slaninijade. Manifestaciju je zvanično otvorio gradonačelnik Pančeva, Aleksandar Stevanović koji je istako da će grad uvek podržavati ovakve manifestacije.

„Kakav je uticaj Slaninijade ne samo na Kačarevo, na grad Pančevo, čitav Južni Banat i Srbiju možemo da vidimo ovde. Kada sam dolazio razgovaro sam sa par izlagača koji su zahvaljujući Slaninijadi i dolazeći da je posete pokrenuli svoju proizvodnju, pokrenuli ceo krug od odgoja životinja do prerade mesa da bi mogli da dođu ovde i izlažu. To je fenomenalno jer manifestacioni turizam je nešto na šta smo mi izuzetno ponosni i na šta kao grad ulažemo mnogo sredstava a to ćemo nastaviti i u budućnosti. To su stvari koje neguju našu kulturu i tradiciju ali na primeru Slaninijade vidimo da uticaj mnogo širi i ovo je prevazišto taj naziv manifestacije. Slaninijada je sajam jer ljudi ovde dolaze kako bi ostvarili nove kontakte i napravili nove poslove“, istakao je gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović.

Organizator Slaninijade u Kačarevu je Turistički klub Slaninijada, a predsednik Kluba Milan Ajder kaže da ove godine ima preko 400 izlagača ne samo iz Srbije, već i iz zemalja u regionu.

„Od toga sa slaninom i suhomesnatim proizvodima 300 veoma kvalitetnih proizvođača počev od domaćih prizvoda pa i industrijskih. Industrija je promenila način proizvodnje. Više se ne radi tako da se proizovidi za kratko vreme već se vraćaju starim dobro oprobanim načinima. Mi smo uspeli da sačavamo od zaborava sve ono što se pre mnogo godina radila na ustaljen i kvalitetan način“, naveo je predsednik Turističkog kluba Slaninijada Milan Ajder.

Žiri je i ove godine ima težak zadatak da proglasi najbolje u kategoriji domaće, zanatske i industrijske slanine, a pristiglo je više od 180 uzoraka.

„Imali smo 184 uzorka od toga su odabrani pobednici za domaću, to je zlatni pobednik i ove godine je nagrada otišla u Kuzmin, za industrijsku slaninu Burjan iz Pančeva i za zanatsku slaninu rakić iz Bačinaca. Ove godine 300 izlagača na Slanininjadi, lepo vreme, puno posetilaca već prvog dana, sigurno je da je ovde u Kačarevu zagarantovan dobar provod“, rekao je jedan od organizatora Slaninijade Krsto Šaletić.

36. Slaninijada trajaće sve do 19. februara, a osim kupovine slanine i ostalih proizvoda od mesa, po izuzetno povoljnim cenama, organizatori su pripremili i bogat prateći program. Zato pozivaju sve ljubtelja dobrog zalogaja da dođu u Kačarevo i uživaju u ovih dana svetskoj prestonici slanine.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena