Yunet
 

Turizam

Održan Novogodišnji bazar u Plandištu

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 25. decembar 2023. • 15:23 •

Održan Novogodišnji bazar u Plandištu

Tradicionalna manifestacija Novogodišnji bazar u Plandištu okupila je mnogobrojna udruženja sa ciljem da ulepšaju predstojeće praznike svim građanima opštine Plandište, među kojima je bilo i udruženje žena „Jefimija“.

Aktiv žena „Jefimija“ iz Plandišta već dugi niz godina aktivno radi na unapređenju i razvoju statusa žena, socijanoj aktivnosti i delovanju u različitim strukturama društva. Ovo udruženje postoji skoro 10 godina, a primarna oblast delovanja im je izrada ručnih radova, kaže Vela Selaković, zamenik predsednika Udruženja žena „Jefimija“.

– Bavimo se izradom ručnih radova raznog porekla i raznog materijala, počev od pamuka, vunice, perlica, drveta, a takođe i kulinarstvom bez koga žene ne mogu, rekla je Vela Selaković.

Pored izrade ručnih radova i delimično kulinarstva, udruženje žena „Jefimija“ se bavi i humanitarnim radom, a u toku godine imaju nekolicinu važnih aktivnosti kojima je celo udruženje posvećeno, kaže Selaković.

– Da krenemo od Nove godine, novogodišnji bazar, pa onda ide dan maternjeg jezika u februaru, onda uskršnji bazar. Takođe, radili smo i mnogobrojne humanitarne akcije, odlazili smo na razne manifestacije u Sombor, Beograd, Zrenjanin, Novi Sad. To su neke od manifestacija koje su za sve bile upečatljive, ne samo za nas iz Plandišta..

Za izradu ručnih radova neophodno je strpljenje i posvećenost, a kako kaže Vela Selaković, za ovaj zanat je potrebna pre svega ljubav, pa tek onda mnogo truda i rada.

– Pa zavisno od materijala sa kojim radiš. Perlice mogu da se heklaju, mogu da se nižu. Recimo ova ogrlica je heklana, uheklane su takozvane staklene perlice koje su vrlo kvalitetne i imaju divan sjaj, istakla je predsednika Udruženja žena „Jefimija“.

Udruženje žena „Jefimija“ kao glavni cilj za 2024. godinu ističe proširivanje ove grupe, jer svaki novi član sa sobom donosi neko novo znanje.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena