Yunet
 

Zdravlje

Česte virusne infekcije među decom

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 4. avgust 2021. • 19:20 •

Česte virusne infekcije među decom

U Službi za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja Pančevo  posednjih dana povećan je broj dece koje roditelji dovode zbog virusnih infekcija. One su praćene najčešće povraćanjem i dijarejom.

U letnjem periodu, među decom,česte su virusne infekcije. Radi se  najčešće o rota virusu koji je praćen povraćanjem, dijarejom i ponekad povišenom temperaturom. Simptomi ne prolaze za dva dana, već  traju po četiri, pet. Važno je da dete pije tečnost i nadoknađuje elektrolite koje gubi zbog povraćanja, naglašava pedijatar  Jugoslava Stanojević.

– U ovom periodu su najčešće gastrointeristalne infekcije odnosno stomačne tegobe praćene prolivom, povraćanjem nekada i visokom temeraturom. Imamo ove godine bolest usta, šaka stopala koja se završi osipom. Imamo nešto manje dece sa ovčijim boginjama. Mislim da se roditelji najviše boje visoke temperature i to je najčešći razlog posete lekaru.Važno je naglasiti da je u slučaju povraćanja važna nadoknada tečnosti – rekla je dr Jugoslava Stanojević pedijatar.

Zbog visokih temperatura veoma je važno decu ne izlagati  suncu u najtoplijem delu dana i ne ostavljati ih u zagušljivim i nerashlađenim prostorijama.

-Toplotni udar je veoma opasan kod mlađe dece , zato ih ne treba izlagati suncu osim u ranim jutarnjim satima. Oni lako i brzo gube tečnost i dolazi do toplotnog udara – rekla je dr Jugović.

Najveći broj virusa je bezazlen, ali ipak dete mora da pregleda pedijatar kako ne bi došlo do komplikacija.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad