Yunet
 

Zdravlje

Obeležen Svetski dan Dišenove distrofije

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 7. septembar 2021. • 17:34 •

Obeležen Svetski dan Dišenove distrofije

Svetski dan Dišenove distrofije poslednjih 7 godina obeležava se širom sveta svakog 7. septembra. Cilj je podizanje svesti i skretanje pažnje javnosti na ovo oboljenje, kao I na sve probleme sa kojima se oboleli susreću.

Na platou ispred Gradske uprave Pančevo obeležen je 7.septembar, Svetski dan Dišenove mišićne distrofije. Ovaj datum obeležen je pod sloganom “Život sa Dišenom”, a pod pokroviteljstvom  Grada Pančeva. Okupljeni su govorili o samoj bolesti, ali i o probemima sa kojima se oboleli susreću. Slađana Radenković, predsednica Udrženja distrofičara Južnobanatskog okruga navela je da se u Srbiji ovaj Dan obeležava samo u Pančevu i Užicu.

Milenko Čučković, većnik za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, naglasio je da je reč o najtežem obliku mišićne distrofije.

Podrška Grada Udruženju ne ogleda se samo u finansijskoj pomoći.

Predsednica Udruženja je zahvalila čelnicima grada na svesrdnoj podršci koju im pružaju već godinama.

Prema podacima Saveza distrofičara Srbije u našoj zemlji je više od 80 obolelih od Dišenove mišićne distrofije. Najčešće oboljevaju muškarci. Iako za ovu bolest, nažalost, nema leka, uz adekvatne terapije obolelima se život može produžiti i olakšati.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad