Yunet
 

Zdravlje

ZZJZ: Zabrinjavajuća epidemiološka situacija u našem okrugu

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 30. septembar 2021. • 11:47 •

ZZJZ: Zabrinjavajuća epidemiološka situacija u našem okrugu

Epidemiološka situacija sa kovidom 19 u Južnobanatskom okrugu i na teritoriji grada Pančeva je zabrinjavajuća, jer je broj trenutno aktivnih slučajeva 3000, dok se svakog dana u Južnobanatskom okrugu testiranjem potvrdi 250 do 300 novoobolelih. Trenutno na bolničkom lečenju u pančevačkoj bolnici je 150 pacijenata.

U Južnobanatskom okrugu svakog dana je sve veći broj obolelih od kovida 19. Svakodnevno kod 250 do 300 pacijenata bude potvrđena dijagnoza korone. Klinička slika, posebno mlađih je teža, a kapaciteti u Opštoj bolnici su skoro popunjeni, kaže dr Ljiljana Lazić, direktorka ZZZJ Pančevo. Trenutno na poluintezivnoj i intezivnoj nezi je 150 pacijenata.

– Mi trenutno imamo 3000 aktivnih slučajeva obolelih od kovida 19. Značajan broj pacijenta se leči u bolnici u Pančevu i Vršcu, veći broj je poslat na tercijalno lečenje u ustanove. Klinička slika je prilično teška, kada smo pravili neku statistiku ono što ne sme da bude opravdanje su osobe koje nisu vakcinisane.Kod vakcinisanih građana klinička slika je blaža i oni su uglavnom na bolničkom lečenju.Imamo određen broj građana koji su na bolničkom lečenju a vakcinisani su to je zbog svojih drugih bolesti i smešeteni su na bolničko lečenje. Ono što je apel našim građanima je vakcinacija, kaže direktorka Zavoda za javno zdravlje Pančevo, dr Ljiljana Lazić

Doktorka Lazić je još jednom uputila apel sugrađanima, zamolila ih da se vakcinišu protiv kovida 19. Vakcina ima dovoljno, jer nažalost statistika pokazuje da u poslednjem piku najviše oboljevaju radno sposobno stanovništvo i mlađe osobe.

– Mi svi znamo da nas vakcina ne štiti od zaražavanja, da mi možemo da se zarazimo iako smo vakcinisani ali nas štiti od kliničke slike. Manje takvih ljudi je na bolničkom lečenju. Nemaju šta da izgube vakcinacijom samo spašavaju život, ističe direktorka Zavoda za javno zdravlje Pančevo, dr Ljiljana Lazić.

Građani koji su vakcinisani sa dve doze i prošlo je šest meseci treba da prime i treću, jer na taj način se povećava koncentracija antitela. Ukoliko se i neko zarazi nakon vakcinacije klinička slika je lakša, naglašava doktorka Lazić.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad