Yunet
 

Zdravlje

U specijalnu bolnicu za psihijatrijske bolesti u Kovinu uloženo oko 190 miliona dinara

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 6. oktobar 2021. • 20:10 •

U specijalnu bolnicu za psihijatrijske bolesti u Kovinu uloženo oko 190 miliona dinara

Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti u Kovinu zahvaljući ulaganju Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo ima savremenu opremu i dobre uslove za lečenje pacijenta. U  poslednje četiri godine uloženo je oko 190 milona dinara, trenutno se obavlja rekonstrukcija krova na Odeljenju za Intezivni tretman psihotičkih poremećaja a uskoro stiže i 80 kreveta i ormarića.

Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti u Kovinu  prostire se na 14 hektara gde se nalazi 11 stacionarnih odeljenja i Dnevna bolnica.Bolnica ali je otvorena davne 1924 godine  dugo nije ništa obnavljano pa su pojedina odeljenja počela da propadaju i bilo im je neophodno renoviranje kako bi boravak pacijenta bio bezbedan. Pokrajinska valada je  prepoznala problem i poslednje četiri  godine uložila čak 190 miliona dinara kako za renoviranje  i za kupovinu neophodne opreme za Dijagnostički centar. Direktorka Jovanka Petrović naglašava da se terenutno radi rekonstrukcija krova na odeljenju za Intenzivni tretman psihotičkih poremećaja.

Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti u Kovinu ima 1.000 postelja, trenutno se  u ovoj ustanovi  leči 600 pacijeta .Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo već je ranije izdvajao  sredstva za kupovinu kreveta a uskoro stižu novi,  naglašava doktorka Petrović.

Pored pacijenata iz Južnobanatskog okruga koji se leče u kovinskoj bolnici, prema ovoj ustanovi gravitiraju pacijenti iz cele Srbije. Dovoljan je uput izabranog lekara ili lekara specijaliste i pacijent se prima na bolničko lečenje. Treba dodati da pored pacijenta sa psihijatriskim poremećajima u sklopu Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti radi i Dnevna bolnica gde pacijeti svakodnevno dolaze na psihoterapije, takođe postoje Savetovališa za rano otkrivanje psihoza , Savetovalište za trudnice kao i Savetovalište za bolesti zavisnosti, veoma aktuelno i Savetovalište za treće doba i stare.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad