Yunet
 

Zdravlje

Južni Banat: Stigla četvorovalenta vakcina

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 20. oktobar 2021. • 08:22 •

Južni Banat: Stigla četvorovalenta vakcina

Prošle nedelje počela vakcinacija  protiv  sezonskog gripa u Južnom Banatatu Pored  trovalentne domaće Torlakove vakcine “Tor Vax Flu” u ambulante su stigle i četvorovalentne  vakcine “Sanofi  Paster”   Francuskog proizvođača. Sugrađani koji žele da se vakcinišu protiv sezonskog gripa, treba da se prijave svojim izabranim lekarima .

Vakcinacija protiv sezonskog gripa počela je prošle nedelje u Južnobanatskom okrugu , svim zdavstvenim stanicama u Pančevu  i naseljenim mestima.U ambulantama  su oformljeni punktovi na kojima  se obavlja imunizacija. Bez obzira na to što je sezonski grip pomalo i zaboravljen, zbog pandemije virusa kovida 19, ovaj virus može ostaviti  ozbiljne posledice  po zdravlje.

“Na teritoriji Južnobanatskog okruga dostupne trovalentne i četvorovalentne vakcine .Trovalentna vakcina je Torlakova vakcina u količini od 6.200 doza .Četvorovalennta Sanofi paster vakcina ukoličini od 9.200 doza za ceo Južnobanatski okrug . Trovalentna vakcina se prošele godine davala ima  indikacije za osobe starosti od 18 do 65 godina.Četvorovalentna se daje od starosti od šest meseci života.1.12 1.51 Zadovoljni su jer su svezdravstvene stanice započele vakcinaciju protiv sezonskog gripa” rekla je dr Olivera Stanišić.

U svakoj ambulanti  određen je vakcinalni punkt  gde će se obavljati imunizacija. Neophodno je da se svako ko želi da dobije vakcinu prijavi putem telefona kod svog izabranog lekara, pozove ambulantu ili dođe lično.

“Prošle godine nije bilo sezonskog gripa pa je zato važno da se sada vakcinišemoKao što vidite na našoj teritoriji prijavljuju se respiratorne infekcije koje nisu kovid , što znači da cirkulišu i drugi virusi.Još uvek virus gripa nije izolovan na teritoriji Srbije .2,22Očekujemo pojavu virusa krajem godine ili početkom , vakcina ima dovoljno i trebamo se vakcinisati” dodaje dr Stanišić.

Doktorka Stanišić napominje da je važno vakcinisati se na vreme protiv sezonskog gripa kako bi se uz pomoć vacine stvorio neophodni imunitet.Za pacijente koji su nepokretni rodbina treba da obavesti izabranog lekara kako bi timovi iz kovid vakcinalnih punktova došli na kuću adresu. Na taj način će i oni moći da se vakcinišu protiv sezonskog gripa.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena