Yunet
 

Zdravlje

U Dom zdravlja u Kovačici stigli ultrazvučni aparati

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 22. novembar 2021. • 10:59 •

U Dom zdravlja u Kovačici stigli ultrazvučni aparati

Zahvaljujući IPA projektu sa Rumunijom pod nazivom „Povećanje kvaliteta medicinskih uloga za prekogranične zajednice“, u Domu zdravlja u Kovačici stigla su dva ultrazvučna aparata. Jedan aparat će biti u dečjem dispanzeru Doma zdravlja, dok će drugi biti na ginekologiji.

Projekat „Povećanje kvaliteta medicinskih usluga za prekogranične zajednice“ se realizuje u okviru Programa IPA CBC Rumunija-Srbija, koji finansura Evropska unija. Cilj projekta je poboljšanje medicinskih uslova putem inovativnih, visoko kvalitetnih usluga koje će biti stalne i uvek raspoložive građanima. Zahvaljujući projektu, Dom zdravlja Kovačica je dobio dva utrazvučna aparata nove generacije, koji će poboljšati zdravstvenu uslugu, rekao je Jaroslav Hrubik, predsednik opštine Kovačica.

Ukupna vrednost projekta je blizu 420 hiljada evra, od toga Evropska unija je preko Interreg programa odobrila preko 120 hiljada evra za opštinu Kovačicu, istakao je Danijel Magdu, šeg odseka za lokalni ekonomski razvoj.

Bitan deo projekta je medicinska edukacija i prevencija, gde obe opštine imaju planirane aktivnosti za promovisanje zdravog života i omogućuju što većem broju građana pristup kvalitetnim medicinskim uslugama. Novi ultrazvučni aparati su veoma značajni, jer će građani opštine mnoći sve neophodne analize da urade u svom Domu zdravlja.

Opštini Kovačica po IPA program prekogranične saradnje Rumunija- Srbija, dodeljena su i bespovratna sredstva za projekat “Banatski zeleni koridor – povezivanje ljudi sa prirodom i kulturom”, u  iznosu od oko 2.2 miliona dinara. Ovaj projekat za zadatak ima korišćenje turističkih resursa i njihovu konverziju u turističke proizvode.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena