Yunet
 

Zdravlje

Tegobe nakon preležanog korona virusa

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 29. novembar 2021. • 10:42 •

Tegobe nakon preležanog korona virusa

Tokom trajanja epidemije primećeno je da se kod pojednih pacijenata koji su bili bolnički lečeni, ali i kod onih sa blagom kliničkom slikom, tegobe nastavljaju i nakon završene faze korone. Zato je od nedavno uvedena nova dijagnoza pod imenom post kovid stanje koju je neophodno lečiti.

Skoro dve godine svet se bori sa kovidom 19. Mnogi su se suočili sa koronom neki sa lakšom kliničkom slikom, ali nekima je bilo neophodno bolničko lečenje. Posle preležanog virusa kod nekih su je pojavili dodatni simptomi post kovida kao što su umor, zaboravnost kardiovaskularne tegobe. Zato je od nedavno uvede nova dijagnoza pod imenom post kovid stanje.

– Nema organa koji nije obuhvaćen. Najčešće su kardiološki problemi i javljaju se zbog kardioloških smetnji. Takođe se javljaju zbog zabboravnosti i neuroloških tegoba, gastroenterološke tegobe. Mučnina slabiji ili pojačan apetit, četo je neophodna dodatna dijagnostika kako bi smo znali kako lečiti dalje, kaže dr Zorica Sokić.

Lekari na osnovu dosadašnjih iskustava upozoravaju da korona virus u najtežim slučajevima ostavlja posledice na pluća i srce i preporučuju da povratak u uobičajeni životni ritam prati odgovoran i postepen kondicioni oporavak.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena