Yunet
 

Zdravlje

U Narodnom frontu počeo skrining na mišićnu atrofiju

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 18. april 2022. • 10:14 •

U Narodnom frontu počeo skrining na mišićnu atrofiju

Foto: Pixabay

U Ginekološko-akušerskoj klinici „Narodni front“, najvećem porodilištu u našoj zemlji, počela je primena neonatalnog skrininga na spinalnu mišićnu atrofiju u vidu jednogodišnjeg pilot projekta, a do sada je testirano 107 beba.

“Neonatalni skrining na spinalno mišićnu atrofiju je počeo pre šest dana, 12. aprila i do jutros testirano je 107 beba. Obrađeni su uzorci koji su uzeti do petka, zaključno sa četvrtkom prošle nedelje i rezultati svih uzoraka su negativni. Nastavljamo dalje sa testiranjem i ispitivanjem”, rekla je za Tanjug doktorka Tamara Šljivančanin Jakovljević, pedijatar GAK “Narodni front”.

Ona je navela da je u informatoru o studiji koje majke prethodno dobijaju kako bi se jasno informisale šta mogu da očekuju od testiranja, naglašeno da se rezultati testiranja očekuju najkasnije za sedam radnih dana.

„Mi se trudimo da to ipak bude i u kraćem roku kako bi u slučaju da otkrijemo neku bebu koja ima ovaj problem, efekat terapije bio najefikasniji moguć”, rekla je Šljivančanin Jakovljević

Ona je dodala da je neonatalni skrining na spinalnu mišićnu atrofiju za sada na nivou pilot studije i zbog toga je neophodno da prethodno dobiju pristanak majke zato što uzimaju biološki materijal njene bebe, odnosno nekoliko kapi krvi iz pete novorođenčeta.

„Nažalost postoje pojedine majke koje nisu potpisale saglasnost jer verovatno vlada neko nepoverenje, nesigurnos i strah. Učesće u ovoj studiji je potpuno dobrovoljno bez izuzetka i majke mogu da pristanu ili ne pristanu bez ikakvog objašnjenja”, dodala je Šljivančanin Jakovljević.

Ona je ukazala i apelovala da je ovo važan skrining za njihovu decu.

„Ovo radimo iz najbolje moguće namere, a to je da se ova deca što pre otkriju jer je onda efekat terapije koji će oni primiti u najkraćem mogućem periodu nemerljiv i neprocenjiv, a deca će imati normalan život”, rekla je Šljivančanin Jakovljević.

Izvor: Tanjug

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad