Yunet
 

Zdravlje

Maj mesec borbe protiv melanoma

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 8. maj 2022. • 18:32 •

Maj mesec borbe protiv melanoma

Maj je mesec u kome se obeležava Svetski dan borbe protiv melanoma I sa posebnom pažnjom se govori o značaju ranog otkrivanja melanoma, odnosno raka kože. Specijalista plastične hirurgije u pančevačkoj bolnici ,doktorka Marijana Bandić Lazarov naglasila je da se od sunca moramo štiti čitave godine a ne samo pred odlazak na more I da je odlazak kod lekara na vreme od ključnog značaja.. U Srbiji se godišnje sa dijagnozom melanoma otkrije i leči oko 1000 novih slučajeva. Ukoliko se otkrije u ranoj fazi procenat preživljavanja pacijenata obolelih od ove bolesti je izuzetno visok.Specijalista plastične hirurgije doktorka Marijana Bandić Lazarov naglasila je da se od sunca moramo štiti čitave godine a ne samo pred odlazak na more.

Melanom kože je maligna bolest,u ranoj fazi ćelije tumora nalaze se na površnijim slojevima kože, a vremenom se šire ka dubljim slojevima, zato je važno promene otkriti u ranoj fazi.

Uzroci i faktori rizika za pojavu melanoma su: genetska sklonost, ultravioletno zračenje , opekotine od sunca, više od 50 mladeža, svetla put I mnogi drugi.Doktorka Marijana pozvala je sve one koje uoče promenu na koži da se jave lekaru I da neoklevaju .

Uz pomoć uputa koji piše lekar opte prakse pacijent se upućuje kod dermatologa ili plastičnog hirurga gde će lekar utvrditi dali se radi o dobroćudnoj ili zloćudnoj promeni na koži.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena