Yunet
 

Zdravlje

Od danas počinje letnja kampanja dobrovoljnog davanja krvi

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 1. jun 2022. • 08:18 •

Od danas počinje letnja kampanja dobrovoljnog davanja krvi

Foto: Tanjug

Letnja kampanja dobrovoljnog davanja krvi, koju 18. godinu za redom organizuju Institut za transfuziju krvi Srbije i Crveni krst Srbije, počeće danas. Čast da akcijama dobrovoljnog davanja krvi svečano otvore ovogodišnju kampanju imaće Šabac, Petrovac i Mionica. Trenutno su u najvećem deficitu A i nulta pozitivna i negativna krvna grupa.

„Tokom naredna četiri meseca 40 gradova i opštine u Beogradu i Srbiji, na preko 350 akcija, nadmetaće se za prestižnu titulu „Šampion solidarnosti“. Kontinuirano prikupljanje dovoljnih količina krvi, minimalno 300 jedinica svakoga dana. U letnjem periodu je izuzetno težak zadatak i jedino zajedničkim snagama možemo uspešno da odgovorimo na ovaj izazov“, rekla je za Tanjug Ivana Rodić, iz Institut za transfuziju krvi Srbije.

„Novina ovogodišnje Letnje kampanje je promocija Registra davalaca matičnih ćelija hematopoeze Srbije. Pacijentima koji imaju leukemiju, aplastičnu anemiju, imunu deficijenciju ili urođeni poremećaj metabolizma, često je jedini put ka izlečenju transplantacija matičnih ćelija hematopoeze. Nažalost, samo 30 posto njih ima podudarnog davaoca u okviru svoje porodice“, rekla je Rodić.

„Za ostale, druga opcija su nesrodni davaoci, upisani u Registar davalaca matičnih ćelija hematopoeze Srbije. Naš Registar broji svega oko 10 000 davalaca i potrebno je da taj broj bude mnogo veći, jer nekim pacijentima je to jedina šansa za život“, kazala je Rodić.

„U cilju promocije, ali i omasovljavanja ovog Registra od izuzetnog značaja dodelićemo posebnu plaketu Šampion solidarnosti za promociju i omasovljavanje Registra davalaca matičnih ćelija hematopoeze Srbije. Dobitnik plakete će biti jedan grad ili opština u Srbiji koja je tokom Letnje kampanje 2022. uključila najveći broj građana u odnosu na broj stanovnika“, navela je Rodić.

Prema njenim rečima, trenutno su u najvećem deficitu A i nulta pozitivna i negativna krvna grupa.

Izvor: Tanjug

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad