Yunet
 

Zdravlje

Obavezno tuširanje posle kupanju u reci ili jezeru

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 15. jul 2022. • 20:02 •

Obavezno tuširanje posle kupanju u reci ili jezeru

Zavod za javno zdravlje svake godine tokom leta kontroliše kupališta na teritoriji Grada Pančeva, pančevački bazen, Belu stenu na Dunavu, kao i kupališta u Beloj Crkvi, Vršcu i Kovinu. Prva ispitivanja pokazuju da se ne preporučuje voda kupališta u Ivanovu.

Buduci da se tokom letnjih vrelina rashaluđujemo na kupalištima u Pancevu I okolini, vazno je znati da li je voda na tim mestima ispravna za kupanje. Zato Zavod za javno zdravlje redovno kontroliše vodu na kupalištima u Pančevu – gradsku plažu, kupalšta u Jabuci, Glogonju, jezero u Kačarevu, Ponjavicu u Banatskom Brestovcu i Omoljici, kupalište u Ivanovu, kao gradski bazen.

Ovogodišnje analiza pokazuju što se tiče mikrobiološke ispravnosti vode za kupanje, sve vode osim vode u Ivanovu su bile prihvatljive za kupanje. Međutim fizičko – hemijske analize pokazuju da voda pripada ekološkim klasama koje se ne preporučuju za kupanje. Parametni koji ukazuju na organsko opterećenje mogu biti posledica vremenskih uslova, ove godine imamo izuzetno visoke temperature vazduha I izuzento nizak vodostaj. To mogu bitu uzroci dešavanja u samim vodama, a to pre utiče na biljni I životinjski svet, a mogu biti I rizik za kupanje ljudi. Ti paremetni su povećani kada ima neko fekalno zagađenje, industrijsko ili u ruralnim pdručijima može biti uticaj voda sa poljorivrednih površina.

Za one koji se odluče za kupanje važno je da se posle istuširaju,da ne rone, a da roditelju uvek budu uz svoju decu, naročito na Beloj Steni uz Dunav.

Tuširanje je izueztnbo važno, naročito kada ulazimo u vodu pre tuširanja mi smanjujemo telesnu tempraturu I prilagođavamo se temperaturi vode koja je znatno manja nego ona na plaži. Nakon kupanja značajno je da se istuširamo kako bi smanjili rizik od mogućih zagađenja.

Voda na pančevačkom bazenu, gde se 2 puta nedeljno vrsi ispitivanje, je ispravna. Osim kupališta u Pančevu, Zavod za javno zdravlje redovno kontrolše i kupališta u Južnom Banatu.

Mi tokom cele kupališne sezone kontrolišemo vodu ne samo u Pančevu, već i vodu Vršačkog jezera, Belocrkvanskih jezera, jednom godišnje kontrlišemo I Šljunkaru u Kovinu I javne bazenu, gradski bazen u Pančevu I bezen Milenijum u Vršcu.

Najbolja za kupanje je voda Belocrkvanskih jezera, ali i kupalište Šljunkara u Kovinu. Voda vrsackog jezera smatra se temomeneralnom i mikrobiloški odgovara za kupanje i rekreaciju.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad