Yunet
 

Zdravlje

Hitna: Povećan broj pacijenata sa temperaturom i kovidom 19

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 25. jul 2022. • 16:46 •

Hitna: Povećan broj pacijenata sa temperaturom i kovidom 19

Pored hroničnih bolesnika koji su redovni pacijenti u Hitnoj pomoći tokom noći zbog pogoršanja svoje bolesti ,povećan je i broj pacijenata sa povišenom temperaturom i simptomima sličnim kovidu 19.

Povišena temperatura, kašalj ,kijavica samo su neki od simptoma koji mogu ukazivati na respiratornu infekciju ali prvo pomislimo da nije kovid 19.Jedini način da se to utvrdi je testiranje. Zato doktorka Ileana Baba ističe da iako pacijenti budu pregledani u Hitnoj pomoći neće dobiti odgovor da li se radi o kovidu jer se testiranje obavlja u Domu zdravlja i Zavodu za javno zdravlje.

dr Ileana Baba lekar u Hitnoj pomoći

„Još uvek vlada taj stav da je svaka temperatura suspektna na kovid 19 osebno kod odraslih pacijentata .Ono što želim da apelujem na naše sugrađane da nije neophodno da se odmah jave dežurnoj ambulanti kada se temperatura javi tu noć.Ukoliko se temperatura javi sat pre nego što su došli u ambulantu , osim ako njihovo stanje nije ozbiljnije,mogu nas pozvati i konsultovati, jer takve pacijente moraju izolovati i pregledati u kontejneru .

Svaku noć jednu trećinu pacijenta čine deca koje roditelji dovode zbog temperature i alergijskih reakcija.

Dr Ileana Baba

U poslednje vreme se javljaju kod dece lekarske reakcije i respiratorne infekcije koje su sa temperaturom ili ne.Sad su aktuelnije alergijske reakcije ubodi insekata .

Važno je da pacijenti koji imaju povišenu temperaturu pomoć potreže kod izabranog lekara koji će ih poslati na testiranje i vađenje krvi gde će dobiti potvrdu da li imaju koronu ili ne i na koji način da se leče.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena