Yunet
 

Zdravlje

Poslednje dve nedelje zabeležen porast obolelih od kovida 19

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 28. jul 2022. • 09:50 •

Poslednje dve nedelje zabeležen porast obolelih od kovida 19

Broj obolelih u Kovid ambulanti Doma zdravlja se povećava , pa je uvedeno zakazivanje na pregled kod lekara u kovid ambulanti kako bi se izbegle gužve. Dobra vest je da je većina pacijenta sa lakšom kliničkom slikom i nije potrebno bolničko lečenje.

Poslednje dve nedelje zabeležen je porast obolelih od kovida 19. U Srbiji i Južnobanatskom okrugu.Zbog toga je produženo radno vreme Kovid ambulante od 7 do 20 sati. Na koje simptome treba obratiti pažnju istakla je doktorka Anđa Rosić.

Od simptoma u početku je to visoka temperatura koja traje dan – dva zatim se temepatura snižava .Prisutna je malaksalost, glavobolja i respiratorni simptomi kijavica, curenje nosa bol u grlu do težih stanja kašalj , zamaranje i prtisak u grudima.Prema protokolu treba proći 24 sata kako bi se izbegao lažni rezultat testiranja.

Broj pacijenta sa kovidom 19 se povećava ali na svu sreću sa lakšom kliničkom slikom i ne zahtevaju hospitalizaciju naglasila je dokrorka Slađana Kovačević.

Klinička slika lakša za sada tako izgleda, pacijenti dolaze kod naših infektologa i dobijaju terapiju i leče se kod kuće. Oni pacijenti koji su teži i zahtevaju bolničko lečenje upućuju se u Novi Sad u Mišeluk. Za sada upućivanje u Novi Sad nije veliki broj pacijenta nije nešto što bi trebalo da se pomene. Mi u bolnici nosimo maske iako je toplo ali se vidi da se nekako broj smanjio.

Pacijenti sa težom kliničkom slikom upućuju se u Specijalne bolnice namenjene za lečenje bolesnika sa kovidom 19. Obzirom na ovaj broj obolelih formirane su Specijalne bolnice u Opštoj bolnici sve fumkcioniše leče se pacijenti sa drugim bolestima.Radimo punom parom iako je vreme godišnjih operišemo i radimo svu dijagnostiku.

Kako bi sprečili gužve i čekanje u Kovid ambulanti Doma zdravlja uvedeno je zakazivanje .Pacijent koji dobije pozitivan Pisiar test odmah u ambulanti dobija termion kada da se javi lekaru . Ukolko je rezultat na kovid 19 pozitivan i putem telefona izabrani lekar može zakazati termin u kovid ambulanti . Kovid ambulanta radi od 7 do 20 sati i nalazi se u ulici Miloša Obrenovića broj 4.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena