Yunet
 

Zdravlje

U Hitnoj pomoći povećan broj obolelih od upale uha

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 5. septembar 2022. • 17:39 •

U Hitnoj pomoći povećan broj obolelih od upale uha

Svakog vikenda pančevačka Hitna pomoć ima više posla. Uglavnom se za pomoć javljaju hronični bolesnici koji ne mogu da regulišu krvni pritisak, pacijenti sasezonskim alerigijama, a povećan je broj i onih koji se žale na bolove u ušima.

Mnogi Pančevci vikendom ne idu u dežurnu ambulantu već lekarsku pomoć traže u službi Hitne pomoći. Tako je bilo i prošlog vikenda. Ono što je karakteristično, javljali su se odrasli zbog bolova u ušima, što nije bio slučaj tokom letnjih meseci.

– Noćas smo imali bolove u ušima, to su uglavnom infekcije ušiju ili grla uglavnom kod odraslih, jer roditelji odvode decu na vreme kod pedijatra pa ih nije bilo. Verovatno se radi o kupalištima, mada toga sada ima znatno manje. Ono što se povećava sada u smislu patologije su alergije na ambroziju, alergijska kijavica i sve ostalo. Javljali su se ihipertoničari, oni koje ne mogu da regulišu povišen krvni pritisak.

Primetan je i povećan broj onih koji se javljaju zbog alergija na sunce, koju su dobili tokom letovanja.

– Izgleda da su zraci sve jači, pa čak i kada pocrnimo to više ne podrazumeva da ne treba da se čuvamo od sunca. Ono što je moj savet bez obzira da li možemo da pocrnimo ili ne jeste korisiti kreme sa zaštitinim faktorom i to kada je sunce najjače. Jer su se javljali ljudi koji su već pocrneli ali im se javljala alergija jer je sunce izuzetno jako.

Lekari savetuju da se za pomoć obratimo izabranom lekaru ili ako je u pitanju dete izabranom pedijatru. Osim pacijenata koji su se žalili na visok krvni pritisak, od hroničnih bolesnika pomoć su tražili i asmatičari kao i oni koji su zbog povišene telesne temperature dolazili kod lekara.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena