Yunet
 

Zdravlje

Obeležen Svetski dan srca

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 29. septembar 2022. • 19:51 •

Obeležen Svetski dan srca

29. septembara obeležava se Svetski dan srca pod sloganom: „Svim srcem za sva srca”. Cilj je podizanje svesti građana o važnosti brige za sopstveno zdravlje , uzrocima i posledicama kardio-vaskularnih problema, prepoznavanje prvih simptoma, pravovremenog lečenja bolesti.

Svake godine u svetu Preko 18,6 miliona ljudi umre od bolesti srca i krvnih sudova, a procenjuje se da će do 2030. godine taj broj porasti na 23 miliona. Ove godine Svetski dan srca, 29. septembar, obeležava se pod sloganom: „Svim srcem za sva srca”.Jedana od rizičnih kategorija kod kojih su najčešće komplikacije I bolesti srca I krvnih sudova su dijabetičari I zato je na Svetski dan srca njima Preventivni centar Doma zdravlja posvetio najveću pažnju.

U Srbiji od bolesti srca i krvnih sudova u prošloj godini umrlo je 56.610 osoba. Bolesti srca i krvnih sudova, najčešći su uzrok umiranja u Srbiji. Svetska federacija za srce upozorava da najmanje 80% prevremenih smrti od srčanog i moždanog udara može da se spreči kontrolom glavnih faktora rizika (pušenje, nepravilna ishrana i fizička neaktivnost). Promena načina života, držanje vrednosti krvnog pritiska pod kontrolom način su da se broj obolelih od srca I krvnih sudova smanji.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad