Yunet
 

Zdravlje

Kovid ambulanta otvorena svakodnevno do 22 sata

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 13. oktobar 2022. • 18:30 •

Kovid ambulanta otvorena svakodnevno do 22 sata

Kovid ambulanta u Pančevu nalazi se u Ulici Miloša Obrenovića broj 4 i otvorena je svakog dana od 7 do 22 sata. Ambulanta je snabdevana svim neophodnim lekovima za lečenja virusa Kovid – 19 kaže Dušica Pavlica , odgovorna sestra ambulant

U Kovid ambulanti rad je organizovan svakodnevno u 7 do 22 sata. Na jednom mestu u ulici Miloša Obrenovića pacijenti mogu da se testiraju, izvade krv u Kovid laboratoriji i snime pluća. Za testiranje u kovid ambulanti nije neophodan uput.

Kovid ambulanta radi svakog dana od 7 do 22 sata, testiranje se vrši u kontejneru ispred kovid ambulante od 7 do 19 sati. Sada smo oslobodili izabrane lekare jer imaju dosta svog posla, sada sa simptomima dolaze ljudi u kontejner ispred kovid ambulante I testiramo ih bez bilo kakvog

uputa. Samo što se pacijenti na “prvu loptu” jave, a po meni to nije dobro, treba sačekati od 24 do 48 sati da se nešto malo razvije. Onda da dođu na testiranje, radi se antigenski, ako su negativni radimo I PSR I dalje prosleđujemo kovid ambulanti ako su pozitivni ili svom izabranom lekaru ako su negativni.

Ovih dana dnevno se u kovid ambulanti pregleda između 80 i 100 pacijenata, kaže Dušica Pavlica, odgovorna sestra u ovoj ambulanti. Ona ističe da se tokom dana uradi i veliki broj testiranja.

Dušica Pavlica – odgovorna sestra u Kovid ambulanti

U zadnjih nedelju – dve dana, tu oko 100 – nak pacijenata ima, ali se nadamo da će to malo da se smiri sitaucija, jer ima dosta testiranja. Ali su sada pomešani virusi I nije sve Kovid. Po meni ta karakteristika Kovida je malaksalost, bol u kostima, to je prepoznatljivo. Ipak I sa običnim virusom vi imate to. Ipak za kovid je karakteristična malaksalost.

Dušica Pavlica napominje da je kod dece pregled i testiranje na Kovid -19 organizovano malo drugačije.

Deca ne idu tim putem. Deca se javljaju svom izabranom pedijatru, dobijaju uput za laboratoriji I testiraju se u Kovid laboratoriji koja je bočno u odnsou na ulaz u Kovid ambulantu. Ukoliko su tamo negativni dolaze kod nas u kontejner gde im se radi PSR test.

Radnim danim u pre podnevnim satima u Kovid ambulatni obavlja se i snimanje pluća za one pacijenti kojima je nophodna i ova vrsta pregleda. To umnogome olakašava rad lekarima i sestrama ali i pacijentima koji se leče u Kovid ambulanti.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena