Yunet
 

Zdravlje

Značaj prevencije u otkrivanju osteoporoze

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 20. oktobar 2022. • 16:59 •

Značaj prevencije u otkrivanju osteoporoze

Povodom 20. Oktobra Svetskog dana osteoporoze u Domu zdravlja Pančevo održano je predavanje o ovoj bolesti kostiju. Zanteresovani su mogli da saznaju na koji način osteoporoza može da se otkrije, koji su faktori rizika i kako ova bolest može da se leči, ali i da provere stanje koštane gustine. Predavanje je održala doktora Ana Mitić, rukovodilac Centra za prevenciju.

Osteoporoza je bolest koja se veoma teško otkriva i zato se ne leči, kaže doktorka Ana Mitić, rukovodilac Centra za prevenciju pančevačkog Doma zdravlja. Zbog ne lečenja mogu se pojaviti komplikacije kao što su prelomi, a sve to utiče na kvalitet život pacijenta. U Centru za prevenciju Domu zdravlja radi se skrining na osteoprozu. Obavlja se periferna DEXA na šaci kako bi se saznalo kakvo je stanje koštane gustine. O tome ali i o faktorima rizika nešto više saznali su zainteresovani koji su došli na predavanje o osteoporozi.

Osteoporoza je veoma česta kod žene kod posle prestanka ciklusa i to mnogo češće nego kod muškara. Ali i kod muškaraca posle navršene 70 godine života. Namenjen je pregled svim osobama koje su u tom životnom dobu ali i osobama koje imaju određene faktore rizika, pri čemu posebno pričam o genetici. Genetika je važana za osteoporozu jer 80 posto osoba koje su imale nekoga u porodici sa osteoporozom imaće i sami ovu bolest. Tu su i neke hronične bolesti kao što je reumatoidni artritis, dijabetes, insuficijencija jetre, neki endokrilni porermećaji kao što je poremećaj rada štitaste žlezde, to su značajni faktori rizika i potrebno je da takve osobe provere gustinu kostiju. Pušači, alkoholičari, ljudi koji se nepravilno hrane, koji su fizički neaktivni, sve su to faktori za osetoporozu.

Predavanju je prisustvovala i doktorka Zorica Sokić, direktorka Doma zdralja koja je istakla da je osnovna aktivnost ove zdravstvene ustanove upravo prevencija.

Danas 20. Oktobra je dan osetoporoze i skupili smo se da obeležimo ovim predavanjem ovaj dan. Za one koji imaju osteoporozu za njih je to za svaki dan, ali za nas je da se potsetimo da bolset postoji i za nas kao lekara i za pacijente. Oktobar je mesec pun preventivnih aktivnosti, tako da mi već 24 imamo nove akcije i kroz predavanja i kroz posete Preventivnom centru ali i kroz posete izabranom lekaru.

Pacijentkinje su osim predavanja mogle da popune anketu o faktorima rizika na osteoporozu i DEXA pregled u Preventivnom centru i dobuju savete o pravilnoj ishrani, nadoknadi kalcijuma i vitamina D i lečenju osteoporoze.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena