Yunet
 

Zdravlje

Skrining pregledi na rak dojke  

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 24. oktobar 2022. • 17:55 •

Skrining pregledi na rak dojke  

Povodom Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke koji se obeležava u oktobru u Domu zdravlja organizovano predavanje I skrining pregledi. Cilj ovakvih akcija kako bi se skrenula pažnja ipodigla svest o značaju prevencije I tranom otkrivanju ove bolesti.

U Srbiji ,rak dojke predstavlјa jedan od vodećih uzroka prevremene smrti kod žena 45. do 64. godine,života ,posle bolesti srca. Oktobar, je Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke,s ciljem da se skrene pažnja na visoku rasprostranjenost ove bolesti i podigla svest o značaju ranog otkrivanja i pravovremenog započinjanja lečenja osoba obolelih od karcinoma dojke.U Domu zdravlja tim povodom organizovani predavanje I skrining pegledi.

Sve žene koje su u skriningu , bitno da se jave po dogovoru sa lekarom , sada je to jednostavnije od marta se žene javljaju I vrlo lako obavljaju skrining dojke.Cilj je da se ženama skrene pažnja koliko je važna prevencija ,takođe treba da rade samopregled dojeke2.52

Velko intersovanje žena pokazuje koliko su ovakve akcije opravdane I neophodne ali svaka žena kod svog izabranog ginekologa može da zakaže pregled dojke, mamografiju I ultrazvučni pregled.

Vrlo lako svaka žena može da kod izabranog ginekologa zakaže sve preglede kji se odnose na doju. Važno je svaku promenu primetiti odmah se javiti lekaru

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlјe Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, u Republici Srbiji registrovano je 4368 novoobolelih i 1782 umrlih žena od raka dojke. Ukolko se karcinom dojke otkrije u početnoj fazi izlečiv u preko 90% slučajeva, jer su tada terapijske mogućnosti veće i lečenje je efikasnije, čime se podiže kvalitet života obolelih žena.Posle predavanja ženama su zakazivani mamografski pregledi I imali su mogućnost da razgovaraju sa lekarima .

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena