Yunet
 

Zdravlje

Promena vremena utiče na srčane bolesnike

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 17. novembar 2022. • 16:40 •

Promena vremena utiče na srčane bolesnike

Ovih dana povećan je broj pacijenata u pančevačkoj Službi hitne pomoći koji imaju srčane probleme. Često se dešava da i mlađe osobe dožive infarkt, kažu lekari. Veoma je važno na vreme prepoznati simptome i obavezno se javiti lekaru.

Brz način života, mnogo stresa, nepravilna ishrana i nedovoljno kretanja često mogu da prouzrokuju bolesti srca. I promena vremena najviše utiče na srčane bolesnike, kaže doktorka Tijana Sredojević iz Hitne pomoći Pančevo.

Dr Tijana Sredojević – lekar u Hitnoj pomoći

Uglavnom su to bili srčani bolesnici u pogoršanju, ovo vreme im uopšte ne prija. Dva infarkta su imale kolege tokom noći. Bilo je i poremećaja ritma sličnih stvari.

Svi hronični bolesnici, pa i srčani moraju da se pridržavaju propisne terapije i da redovno idu na kontrole kod svog lekara. Takođe je važno prepoznati simptome i reagovati brzo.

Dr Tijana Sredojević – lekar u Hitnoj pomoći

Ono što uvek kažemo je da se obavezno pridržavaju svoj terapije. Moraju da obrate pažnju i na svoje simptome, moraju na pravi način da nam ih predstave da nam nešto ne promakene. Znači, bilo kakav bol, preznojavanje, čak i bol koji nije nije karakterističan da je u grudima, već u ramenima, osećaj teških ramena. Svakako da obrate pažnju na svoje telo, jer ga oni najbolje poznaju najbolje i bilo šta što je neobično da znaju da nam kažu i da nam prijave te simptome.

U poslednje vreme sve je više mladih osoba koje imaju problem sa srcem, ističu lekari u pančevačkoj Hitnoj pomoći.

Dr Tijana Sredojević – lekar u Hitnoj pomoći

Imali smo skoro pacijenta koji je 97 godište sa ozbiljnim promenama na EKG-u, poslat je u angio salu. Moramo voditi računa i o načinu života i o ishrani, i o fizičkoj aktivnosti. Nekativni smo, ovo se odnosi i na nas lekara, a opravdanje ne može da bude da nememo vremena. Makar šetanja, mislim da bi bilo dovoljno.

Malom promenom životnog režima može se mnogo učiniti za sopstveno zdravlje, napominju lekari. Lagana svakodnevna šetnja, ishrana bogata voćem I povrćem I pozitivan stav prema životu će pozitivno uticati na zdravlje.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena