Yunet
 

Zdravlje

Dijagnoza se postavlja lakše jer se leči čitava porodica

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 21. novembar 2022. • 11:33 •

Dijagnoza se postavlja lakše jer se leči čitava porodica

U Domu zdravlja u Alibunaru leči se približno 19. hiljada pacijenata i pacijenti iz devet sela kojoj pripadaju ovoj opštini. Zahvaljući zanavljaju neophodne opreme, ali pre svega požrtvovanosti lekara i medicnskih radnika ,pacijenti dobijaju neophodnu zdravstvenu negu i prednost prilikom lečenja jer ih leče dugogodišnji lekari koji prate anamnezu čitave porodice.

Načelnica Opšte medicne Doma zdravlja Alibunar Felićija Turkonje koja je nedavno stupila na funkciju, ističe da posle skoro tri decenije staža kao lekar Opšte medicne lako prihvatila novu obavezu .Svakoga dana oko 5o pacijenta bude pregledana i dobije neophodu dijagnozu , ističe da to radi sa lakoćom jer voli svoj posao.

Dokrorka Felićija radila je u Banatskom Karlovcu iako je prešla na mesto načelnice u Dom zdravlja Alibunar neki njeni pacijenti pošli su za njom jer je ona nihov dugogodišnji lekar koji ih poznaje u dušu .

– Mi smo ovde izabrani lekari ali kao porodični poznajemo celu porodicu lečimo ih od kada su bili deca, privrženi su nam i veruju nam sve nam iskreno govore i dijagnoza se lakše postavlja kada znamo od čega su bolovali i njihovi roditelji, kaže dr Felićija Turkonje.

Sve što je vezano za dijagnozu, terapiju i lečenje ovabvlja se u Domu zdravlja u Alibunaru međutim pacijenti kojima je potrebno dodatno ili bolničko lečenje upućuju se u Pančevo ili Vršac.

– Mi se trudimo da pacijenta zbrinemo u ambulanti mi imamo laboratoriju, rendgen imam ultrazvuk i dajemo tu prvu terapiju ako nisu urgentni ne šaljemo ih odma na sekundarni nivo 4.13 2.35 Za dalju dijagnozu , šalju se lekaru specijalisti potrebno je zakazivanje kada je prioritetno stanje imamo prioritetni uput, ističe dr Felićija Turkonje.

Opština Alibunar ima oko 19.000 stanovnika, toliko se i pacijenta leči u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Samo doktorka Felićija ima preko 1.700 pacijenta, a sličan broj je i kod ostalih lekara u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Medicina je zanat uz pomoć kojeg se pacijenti leče ali takođe lepa reč, razumevanje je lekovito za pacijenta. Posvećenost lekara i briga za pacijenta je od ključnog značaja da pacijent zan da ima nekog kome može za bilo koje tegobe može da se javi svom izabranom lekaru.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena