Yunet
 

Zdravlje

U Južnom Banatu nema obolelih od sezonskog gripa

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 11. januar 2023. • 11:50 •

U Južnom Banatu nema obolelih od sezonskog gripa

U Južnobanatskom okrugu trenutno nema obolelih od sezonskog gripa podaci su Zavoda za javno zdravlje Pančevo. Obzirom da se grip pojavio u Severno Banatskom, Južno Bačkom i Sremskom teško je verovati da neće stići i do Južnobanatskog okruga.

Prehlada i grip imaju slične simptome, obe su virusnog porekla i predstavljaju infekciju respiratornog sistema, a od njih najčešće obolevamo u zimskim mesecima. Sezonskog gripa za sada u Južnobanatskom okrugu nema ali je samo pitanje dana kada će prvi slučaj biti registrovan ističe doktorka Olivera Stanišić i objašnjava zašto očekuje uskoro registrovan prvi slučaj.

„Mi još uvek nismo registrovali prvi slučaj sezonskog gripa u našoj populaciji, ali obzirom da imamo podatak da ga ima u našem okruženju. Uključujući Severnobanatski, Srednjobanatski okrug, Južnobački Sremski očekujemo uskoro da i kod nas bude registrovan. Broj respiratornih infekcija je povećan u primarno zdravstvenoj zaštiti. Vakcinacija je još uvek u toku, 84 posto građana je vakcinisano protiv sezonskog gripa ali ima još vakcina i vremena da se vakcinišu“, ističe doktorka Stanišić.

Simptomi sezonskog gripa iako su slični respiratornim infekcijama ipak se razlikuju po naglom nastanku i kako volimo da kažemo legao zdrav a probudio se bolestan. Kako bismo ih razlikovali i samim tim znali kako da se lečimo, doktorka Stanišić ističe simptome gripa.

„Obično dolazi do naglog skoka temperature preko 38 koja može da traje i do 7 dana, posle četvrtog dana ako temperatura ne prolazi potražiti pomoć lekara. Antibiotik ne treba koristiti na svoju ruku“, napominje doktorka.

Najbolja prevencija protiv sezonskog gripa i drugih virusa jačanje imuniteta koji postižemo sa unosom dosta voća i povrća. Manjak vitamina utiče na pad našeg odbrambenog sistema. Takođe je važan i dobar san koji utiče na regeneraciju našeg organizama.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena