Yunet
 

Zdravlje

Posle praznika ishrana da bude bogata voćem i povrćem

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 13. januar 2023. • 17:32 •

Posle praznika ishrana da bude bogata voćem i povrćem

Posle praznika neophodno je odmoriti se od teške i kalorične hrane, bogate mastima i šećerima. Doktorka Milica Milanović lekar u Domu zdravlja u Pančevu kaže da treba ishranu zasnivati sada više na voću i povrći i uzimati dosta tečnosti.

Razlog zašto smo umorniji, više nam se spava ili nemamo dovoljno energije često je i loša ishrana, koja je pretežno bogata mesom i mesnim prerađevinama ili slatkišima. Posle praznika lekari savetu da se uvedu redovni obrici, puni voća i povrća, da se uzima dosta tečnosti i da se izbegava mesto bar nekoliko dana.

Sada posle praznika bi nam sigurno prijalo da bude ishrana puna ko nije držao post da se izbegne meso ili da se smanji meso u ishrani. Da se uvede dosta voća I povrća, a da se meso izbegne bar narednih 7 dana. Sa puno vode, sigurno ćemo se osećati bolje.

Osim pravilne ishrane i redovnih obroka, veoma je važno imati i redovnu fizičku aktivnost.

Prvo uvesti šetnju kao najprositju, najekonomičniju aktivnost, da odemo u jedno brzu šetnju od nekih 45 minita do sat vremena dnevno. Uvek napominjem da je važno obući patike, pronaći nekoga ili otići sam u tu šetnju kako bi se I opustili, smanjio nivo stresnih hormona a povećao se nivo onih zbog kojih smo srećniji I zadovoljniji.

Prema rečima doktorke Milanović obroci treba da budu na svaka 3 do 4 sata, a svako određuje prema svom ritnu kada će doručkovati, ručati ili večerati.

Ukoliko smo jeli proste šećere, neko pecivo ili neke šlatkiše, mi ćemo posle dva sata osećati taj veliki napad gladi zbog skoka insulina I posledničnog pada šečera. Zbog toga treba paziti šta uzimati I jesti na svaka 3 do četiri sata.

Doktorka Milica Milanović savetuje i da se ne vezujemo mnogo za informacije sa interneta, već da slušamo svoje telo i starije kako su se oni hranili kada su bili mladi.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena