Yunet
 

Zdravlje

Dispečeru Hitne pomoći davati tačne i precizne informacije

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 24. januar 2023. • 16:00 •

Dispečeru Hitne pomoći davati tačne i precizne informacije

Veoma je važno da Služba hitne medicinske pomoći na vreme stigne do pacijenta kome treba urgento pružiti pomoć. Ipak, dešava se ponekad da ekipa primi lažni poziv, ode na lice mesta i ne zatekne pacijenta. Doktor Goran Simonović, lekar u Hitnoj pomoći naglašava da to mogu da budu veoma opasne situacije.

Različite su situacuje u kojima učestvuju lekari i tehničari iz Službe hitne medicinske pomoći. Najčešeće su to to stanja u kojima treba odmah nekome pružiti pomoć. Ipak, dešava se ponekad da dispečar dobije lažni poziv na broj 194 i da ekipa kada stigne na lice mesta ne zatekne pacijenta.

U situaciji kada neko iz nekih razloga lažira ili ne da proverene informacije to ugrožava rad naše službe i dispečaru pravi problem zato što on mora da reorganizuje i tačno zna koja ekipa je u tom trenutku aktivna i mora da stigne do pacijenta. I pored svih tih napora i u saobraćaju gde mi moramo voditi računa o bezbednosti dođemo na mesto događaja sa uključenom signalizacijom a to je znak da je neko u opasnosti moramo doći do njega i građani to poštuju. A kada vi stignete na to mesto i ne zateknete na njemu pacijenta onda je to za nas veliki problem. – istakao je Dr Goran Simonović – lekar u Hitnoj pomoći Pančevo.

Doktor Goran Simonović naglašava da je jako važno kada se pozove Služba hitne pomoći, davati dispečaru precizne i tačne informacije. Važno je i biti na vezi dok dispečar ne dobije sve neophodne informacije koje prolseđuje ekipi koja je na terenu.

Apelujemo na naše sugrađane da kada zovu dispečara da je on najbitniji u proceni hitnosti stanja. Zatim je tu lekar koji može na osnovu tih informacija da proceni da li je taj pacijent životno ugrožen ili ima nekoga pored njeg ko može da pomogne i bude tu dok ekipa ne stigne. Kada je neko bez svesti neophodno je da je tu neko k može da pruži tu prvu pomoć dok mi ne dođemo. – rekao je Dr Simonović.

Situacije sa lažnim pozivima nisu česte i u ovoj službi se nadaju da ih ubuduće neće biti. Naglašavaju da je veoma bitno da postoji dobra saradnja i komunikacije sa građanima, jer bez toga nema efikasno urađenog posla.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena