Yunet
 

Zdravlje

Veća zainteresovanost za vakcinaciju MMR vakcinom

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 1. februar 2023. • 12:00 •

Veća zainteresovanost za vakcinaciju MMR vakcinom

Sa pojavom dece koja su obolela od morbila jer su uglavnom bila nevakcinisana roditelji koji nisu vakcinisali svoju decu potražili su savet pedijatra. Doktorka Svetlana Jovanović pedijatar u Predškolskom dispanzeru istiće da je veća zainteresovanost roditelja koji su poslednjih dana doveli mališane na vakcinaciju.

Od kako su se ponovo pojavili morbili odnosno boginje i ponovo se dokazalo da bez dobrog obuhvata vakcinacije bolesti na koje smo zaboravili i mislili da smo ih iskorenili ponovo su zakucale na vrata. U cilju zaštite naše dece lekari su upućivali apele da vakcinišemo decu, ali su pooštrene kontrole i prilikom odlaska dece u vrtić kada je osim kartona o vakcinaciji potrebna i potvrda pedijatra.

„Kako se pojavila epidemija morbila povećana je zainteresovanost roditelja a i uslovljenost deteta za boravak u vrtiću jer do 1. februara moraju da donesu potvrdu o vakcinaciji“, kaže dr Svetlana Jovanović pedijatar i koordinatorka za vakcinaciju . Ona je dodala da postoje istraživanja koja su radili ozbiljni naučnici a ne guglu. Ova vakcina nama veze ni sa autizmom ni govorom ni sa alergijom na jaj, ističe doktorka Jovanović.

Ona je podsetila da su morbili izuteno infektivan bolest, lako se i brzo prenose a komplikacije uglavnom kod nevakcinisane dece mogu biti veoma ozbiljne.

„Neke karekteristike ove bolesti su visoka temperatura, osip po telu, takođe nalaz na plućima, plačna maska. Kod odraslih komplikacije su teže i takođe je važno da trudnice budu vakcinisane jer se javljaju ozbilne komplikacije i po majku i po plod“, navela je doktorka.

Mnogi koji konsultuju doktora gugla kako ga popularno zovemo kada već guglaju trebalo bi da potraže sliku deteta i kako izgledaju morbili i komplikacije koje se mogu javiti ukolko dete ili odrastao nije vakcinisan pa da onda ima kompletnu sliku kad već volimo sami da donosimo odluke na osnovu neproverenih istraživanja.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad