Yunet
 

Zdravlje

Sedmaci krenuli na redovne sistematske preglede

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 22. mart 2023. • 10:00 •

Sedmaci krenuli na redovne sistematske preglede

Za učenike sedmog razreda osnovnih školea u Školskom dispanzeru Doma zdravlja počeli su sistematski pregledi koji su obavezni. Po prvi put o trošku države ukolko žele deca mogu da dobiju HPV vakcinu koja štiti od nastanka karcinoma grlića materice i ostalih polno prenosivih bolesti.

Sistematski pregledi za učenike sedmih razreda je počelo i obavezno da svako dete u ovom uzrastu bude obuhvaćeno sistematskim pregledom. Doktorka Snežana Tomović iz školskog dispanzera istakla je da pored nekih uopštenih merenja kao što je visina, težina, bodi mas indeks i preggled lokomotornog sistema koji obuhvata kičmeni stub i stopala.Takođe je obavezno poslušati srce, pluća ali se radi i kompletna krvna slika.

U sedmom razredu dajemo treću revakcinu protiv dfterije tetanusa a preporuka je da u ovom uzrastu mogu da prime vakvcinu protiv HPV virusa gardasil.Ono što nismo radili za vreme kovida samo deci koja su imala neke zdravstvene probleme to je kompletna laboratorija i oftamološki pregled.Ovi sistematski pregledi su bitni jer je tada ubrzan rast dece kreće pubertet, kod devojčica prvi ciklus .Uglavnom otkrivamo da većina dece imaloše držanje otkrivamo po dvoje dece sa nekom skoliozom, kifozom koja u ovom uzrastu može da se prevenira. – ističe doktorka Tomović.

Zahvaljući ovim sistematskim pregledima koje deca rqade kod svog izabranog pedijatra otkrivau se anemije koje mogu da se koriguju na vreme ali gojaznost se više javlja kao problem.

Doktorka Tomović ističe da je ovo najlepši deo posla pedijatra kada se radi sa zdravom decom i najčešće problemi koji se uoče se rešavaju i kadsnije nema tih zdravstvenih problema koji su se javljali u pubertetu zahvaljući sistematskim pregledima jer se otkrivaju na vreme i leče.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena