Yunet
 

Zdravlje

Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti “Dr Slavoljub Bakalović“ Vršac- primer dobre prakse

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 22. maj 2024. • 12:24 •

Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti “Dr Slavoljub Bakalović“ Vršac- primer dobre prakse

U Specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti “dr Slavoljub Bakalović“ Vršac, u toku su pripreme za premijerno prikazivanje filmova. Rukovodstvo bolnice je obezbedilo opremu za prikazivanje filmskih projekcija, te će se, prema rasporedu aktivnosti pacijenata koji borave u bolnici, uvrstiti i bioskopski program.

“Svakodnevno se trudimo i radimo na tome da obezbedimo što bolje uslove boravka pacijentima u bolnici, kako bi im u što većoj meri približili život van zidova ustanove, a sve u svrhu poboljšanja njihove resocijalizacije. Ovakvim pristupom, ne samo da utičemo na poboljšanje zdravstvenog stanja pacijenta i njegovo sveukupno funkcionisanje, nego i popravljamo njegov kvalitet života koji je često teško narušen usled hroničnih bolesti. Krajnji cilj kome težimo je da destigmatizujemo korisnike bolnice i da im omogućimo da žive jedan ispunjen život kao deo društva iz kojeg su potekli, te da osposobimo pacijenta za povratak u svakodnevni život za bolje funkcionisanje u porodici, na poslu i preuzimanje očekivanih socijalnih uloga. Upravo iz tog razloga smo odlučili da “oživimo“ prikazivanje filmskih projekcija, na radost pacijenata. Svako od nas voli da pogleda kvalitetan film i verujem da nema osobe koja barem jednom nije posetila bioskop, da osim gledanja filmova u kućnim uslovima, pogleda i neki na velikom platnu. Upravo iz tog razloga želimo da, što je više moguće, pacijetima približimo svakodnevni život trenutnom ograničenom prostoru u kome se nalaze. Filmovi koji će se prikazivati biće pažljivo selektovani i primereni pacijentima,“ rekla je dr Jelena Đokić, vršilac dužnosti direktora.

Pre nekoliko decenija su se pacijentima koji borave u bolnici prikazivali filmovi, ali su te projekcije u isto vreme bile dostupne i sugrađanima koji su mogli da dođu u salu za projekcije u prostorije bolnice i zajedno sa pacijentima pogledaju film koji je tada, u tom trenutku, bio na repertoaru – kao u pravom bioskopu. Vremenom je ova aktivnost ugašena, ali danas iz Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti “dr Slavoljub Bakalović“ Vršac poručuju da za pacijente ove ustanove ponovo radi bioskop.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena