Yunet
 

Društvo

Uklanjanje divljih deponija vrši se često, neodgovorni pojedinci uporniji

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 17. oktobar 2021. • 13:00 •

Uklanjanje divljih deponija vrši se često, neodgovorni pojedinci uporniji

Problem divljih deponija jedan je od glavnih izazova sa kojima se suočavaju uprava i radnici JKP „Čistoća i zelenilo“. Neodgovorno ponašanje građana, osim što je ružan prizor, ima strahovite posledice po životnu okolinu. U toku akcije uklanjanja divljih deponija pre četiri meseca u naseljenom mestu Perlez uočeno je divlje smetlište koje se prostire na čak 4 kilometra.

Radnici JKP“ Čistoća i zelenilo“ svakodnevno uklanjaju mini divlje deponije koje, kako kažu, niknu tokom noći. Poslednjim mapiranjem uočeno je da nelegalnih smetlišta na području Zrenjanina ima čak 30.

– Verujem da ima još mesta na kojima građani odlažu smeće, ali još uvek nemamo saznanja koji su lokaliteti u pitanju. Svako naseljeno mesto, takođe, ima neku divlju deponiju na kojoj meštani odlažu komunalni otpad. Najveće deponije koje smo uklonili nalazile su se u Botošu, Aracu i Čenti. Problem nekontrolisanog stvaranja deponija predstavlja veliki problem za životnu sredinu. Osim estetskog problema, ovakvim taloženjem smeća zagađuju se zemljište, podzemne i tekuće vode. Tu su naravno i neprijatni mirisi, naročito tokom letnjeg perioda. Istakao bih i da se na takvim deponijama pojavljuje i veliki broj glodara i drugih  štetočina koji mogu dovesti do širenja određenih zaraza- rekao je Nemanja Milinković, direktor JKP „Čistoća i zelenilo“.

Divlje deponije na području grada uklanjaju se brzo i efikasno. Na ovakvim zadacima JKP „Čistoća i zelenilo“ angažuje ljudstvo i neophodnu mehanizaciju, kako bi se otpad otklonio u najkraćem mogućem roku i transportovao na gradsku deponiju.

– Istakao bih da lokacije divljih deponija utvrđujemo pomoću savremene tehnologije. Upotrebom dronova vrlo precizno utvrđujemo gde se one nalaze i kolika je njihova površina. Naše preduzeće poseduje dva ovakva drona, a uz njih raspolažemo i namenskim vozilima. Naši radnici svakodnevno, u toku dana i noći rade na uklanjanju divljih deponija. Dešava se da se smeće ukloni sa određene lokacije, a onda već kroz nekoliko sati dobijemo poziv od sugrađana koji se žale da je na istom mestu ponovo nagomilano smeće. Mi smo u saradnji sa komunalnom policijom sporveli akciju tokom koje smo rešavali probleme tih, da kažem, ključnih deopnija. Pripadnici komunalne policije su upozoravali nesavesne građane, napisan je i određen broj prijava, ali ni to nije urodilo plodom. Apelovao bih na Zrenjanince da se savesnije ponašaju prema životnoj okolini- naveo je direktor JKP „Čistoća i zelenilo“.

JKP „Čistoća i zelenilo“ dva puta godišnje sprovodi koordinisanu akciju uklanjanja kabastog otpada na području grada Zrenjanina. U toku je jesenja akcija odnošenja kabastog smeća i ona se sprovodi u saradnji sa svim mesnim zajednicama grada, a traje do 1. novembra. Takođe, građani mogu i mimo ovakvih akcija samostalno odnositi svoj otpad na gradsku deponiju, svakog dana od 7-19 časova.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad