Yunet
 

Društvo

Obeležena 103. godišnjica od osnivanja Srpskog narodnog odbora

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 1. novembar 2021. • 09:26 •

Obeležena 103. godišnjica od osnivanja Srpskog narodnog odbora

Svečanom liturgijom u hramu Uspenja Presvete Bogorodice, polaganjem venaca na spomen-ploču u porti hrama i na kući u kojoj je živeo dr Slavko Županski, prigodnim obraćanjima i skupovima, juče je obeležena 103. godišnjica od osnivanja Srpskog narodnog odbora u Velikom Bečkereku, kojim je utisnut snažan pečat nacionalnom biću i vekovnim slobodarskim težnjama srpskog naroda na teritoriji Austrougarske monarhije.

Sastavljen od naših najumnijih sugrađana tog vremena, Srpski narodni odbor bio je prvo takvo telo osnovano severno od Dunava, unutar tadašnjih granica monarhije, a imao je izuzetnu istorijsku ulogu, ne samo u poslednjim danima Velikog rata, već i u onim događajima koji su potom usledili, sve do prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji i stvaranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, odnosno Kraljevine Jugoslavije.

Osnivačka sednica Srpskog narodnog odbora održana je na Svetog Luku, poslednjeg dana oktobra 1918. godine, u zgradi Srpske pravoslavne crkvene opštine. Na spomen-ploču posvećenu tom događaju, vence su danas položili predstavnici Srednjobanatskog upravnog okruga, Grada Zrenjanina, Srpskog narodnog pokreta “Svetozar Miletić”, organizacije “Svetosavlje”, Društva prijatelja Matice srpske i društva srpsko-ruskog prijateljstva u Zrenjaninu, kao i gradskih odbora Srpske napredne stranke i Demokratske stranke Srbije.

U ime Grada Zrenjanina to su učinili gradonačelnik Simo Salapura, zamenik gradonačelnika Saša Santovac i predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić, a prisustvovali su i drugi funkcioneri lokalne samouprave, kao i odbornici Skupštine grada.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad