Yunet
 

Društvo

Posledice pandemije- Porodice štedele na hrani, deci lošije mentalno zdravlje

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 6. novembar 2021. • 12:45 •

Posledice pandemije- Porodice štedele na hrani, deci lošije mentalno zdravlje

Skoro polovina (47 odsto) porodica sa decom je imalo manje prihode u toku pandemije, a otprilike jedna četvrtina (24 odsto) ispitanika ističe da su u nekom trenutku bili primorani da smanje troškove za hranu za sve članove domaćinstva, rezultati su UNICEF istraživanja o uticaju kovid pandemije na porodice sa decom u Srbiji, koji su predstavljeni danas na konferenciji za medije.

Kada je reč o pristupu uslugama zdravstvene zaštite, u trećem talasu od 55 odsto dece kojoj su ove usluge bile potrebne, čak 87 odsto je uspelo da ih ostvari, rekla je Dragana Jovanović Arijas iz Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade.

Ipak, čak 78 odsto roditelja ne koristi usluge privatnog lekara, a ukidanje vanrednog stanja poboljšalo je pristup uslugama socijalne zaštite, što znači da je 88 odsto dece korisnika starosti do 17 godina imalo je pristup ovim uslugama, rekla je Jovanović Arijas.

Takođe, sve je prisutnija briga za pitanja mentalnog zdravlja, kako kod roditelja, tako i kod dece. Za skoro petinu ispitivanih lica do 17 godina pandemija je imala uticaj na pogoršanje mentalnog stanja, pa se ono sada ocenjuje kao lošije nego pre pandemije. To su u većem procentu deca starijeg uzrasta od 13 do 17 godina.

Sa druge strane, eksperti očekuju i neke pozitivne uticaje, kao što su mogućnost povećanja digitalne pismenosti, smanjivanje digitalnog jaza i unapređenje digitalnih veština nastavnika.

„Svaka kriza najviše utiče na najosetljivije grupe društva, a ekonomska deprivacija otežava obezbeđivanje osnovnih uslova za život, ishranu, higijenu, zdravstvenu zaštitu, socijalno blagostanje i obrazovanje“, rekla je zamenica direktorke UNICEF-a u Srbiji, Josi Ečeveri Burkhart.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad