Yunet
 

Društvo

Zrenjaninski edukativni centar- Dvadeset godina pružanja podrške i pomoći ženama

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 23. novembar 2021. • 13:30 •

Zrenjaninski edukativni centar- Dvadeset godina pružanja podrške i pomoći ženama

Zrenjaninski edukativni centar će u januaru obeležiti dve decenije postojanja i aktivnog delovanja na polju žaštite ljudskih prava, sa fokusom na pružanje pomoći ženama sa teritorije grada Zrenjanina. Ciljevi ove nevladine organizacije isti su već dvadeset godina, to su: zaštita ženskih ljudskih prava, naročito onih ekonomskih, kulturnih i socijalnih; suzbijanje bilo kog oblika rodnog nasilja ili diskriminacije, kao i ostvarivanje jednakog položaja žena u društvu.

– Naš program je jasno definisan. Mi se zalažemo za borbu protiv bilo kog oblika rodno zasnovane diskriminacije. Zrenjaninski edukativni centar pre svega pruža određenu vrstu podrške i pomoći ženama žrtvama nasilja. Takođe se bavimo i ekonomskim osnaživanjem žena i to onih koje su iz teže zapošljivih grupa, a poslednjih godina su nam u fokusu žene iz seoskih sredina. Trenutno radimo na programu koji je podržan od strane UN Woman, a koji je usmeren na ekonomsko osnaživanje žena u Banatu i jačanje njihovih ekonomkih inicijativa- rekla je Radoslava Aralica, koordinatorka Zrenjaninskog edukativnog centra.

Radoslava Aralica- Koordinatorka Zrenjaninskog edukativnog centra

U Zrenjaninskom edukativnom centru se sa posebnom pažnjom pristupa ženama žrtvama nasilja, gde3 se stručna pomoć se pruža svakoj osobi posebno. Jedna od aktivnosti ove nevladine organizacije je edukacija i pomoć ženama koje planiraju da započnu sopstveni biznis.

Govoreći o socijalnoj usluzi SOS telefona, Radoslava Aralica je istakla da je primetno povećanje broja poziva od početka globalne pandemije.

– Osim povećanog broja poziva, promenio se i oblik nasilja. Pored fizičkog, žene sada sve češće prijavljuju i oblike poput ekonomskog zlostavljanja. Upravo zato je važno da žene znaju da imamo grupe za ekonomsko osnaživanje žena. Trenutno je aktivno pet grupa u kojima su žene koje su na obuci, a uskoro će se formirati još pet- navela je Radoslava Aralica.

SOS telefon aktivan je svakog radnog dana od 10 do 16 časova, a brojevi su 023/581-350 i 066/ 5581-350. Ukoliko niste u mogućnosti da obavite razgovor, imajte na umu da tim stručnjaka iz Zrenjaninskog edukativnog centra odgovara i na Viber, Whats App i SMS poruke.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena