Yunet
 

Društvo

Privredici traže da se delatnosti pod šifrom „ostalo obrazovanje“ izuzmu od korišćenja fiskalnih kasa

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 11. decembar 2021. • 11:11 •

Privredici traže da se delatnosti pod šifrom „ostalo obrazovanje“ izuzmu od korišćenja fiskalnih kasa

Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije uputilo je zahtev Ministarstvu finansija da se šifra delatnosti 85.5 – ostalo obrazovanje izuzme uredbom od obaveze korišćenja fiskalnog uređaja, kao što je to učinjeno sa ostalim delatnostima iz grupe sa šifrom 85.

Udruženje je navelo u saopštenju da je novim Zakonom o fiskalizaciji predviđeno da obavezu izdavanja fiskalnih računa ima i šifra delatnosti – ostalo obrazovanje, kao i da su pod tom šifrom registrovani subjekti koji se bave edukacijom kao što su škole jezika, škole veb dizajna i slično, što je od izuzetnog značaja za društveni i ekonomski razvoj.

To udruženje smatra da je uvođenje fiskalnih uređaja ovoj vrsti delatnosti besmisleno iz razloga što se uplate već vrše virmanski uplatnicama, m bankingom i e bankingom.

Takođe, napominje da se edukacija često održava kod korisnika na raznim lokacijama, da se zbog korone često prelazi na onlajn bez fizičkog kontakta sa korisnicima, kao i da se u toj delatnosti prihoduje svega devet, deset meseci zbog raspusta.

Kako je navedeno, izdavanje fiskalnog računa u momentu koji se ne poklapa sa momentom prijema uplate uvodi u prekršaj i pravnu nesigurnost. Na primer, uplata legne preko računa danas u 10 sati, a evidentirana je sutradan kad se vidi na izvodu), što izlaže privrednika visokim kaznama.

Iz Udruženja Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije navode da su im se mnogi privrednici iz ove delatnosti javili sa obaveštenjem da će biti primorani da zatvore svoje legalno registrovane škole i pređu na crno tržište.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad