Yunet
 

Društvo

Najprodavaniji proizvod u Srbiji je jedno južno voće

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 11. januar 2022. • 12:57 •

Najprodavaniji proizvod u Srbiji je jedno južno voće

Korona virus i ekonomska kriza nisu uticali na nabavku osnovnih životnih namirnica. Marketi u Srbiji beleže porast prodaje artikala poput hleba, šećera i jaja.

Iz PerSu marketa ističu da su tokom prethodne, 2021. godine, najprodavaniji artikli bili veoma slični onima iz 2020. godine. U top pet najprodavanijih proizvoda uvek ulaze osnovne životne namirnice, odnosno već pomenuti hleb, šećer i jaja. Tokom 2020. godine, u vreme trajanja vanrednog stanja, ali i u kasnijem periodu, poziciju najtraženijih proizvoda zauzelo je i flaširano pivo.

Kada govorimo o voću, zanimljiv je podatak da četvrto mesto na listi najtraženijih zauzima jedno južno voće. Reč je o bananama. Trgovci objašnjavaju da je ovo voće traženo jer ima najbolji odnos cene i kvaliteta, praktično je i hranjivo.

– Na top pet listi najtraženijih proizvoda, ne samo kod nas, već u čitavoj Evropi, godinama unazad se nalaze banane. Istraživanjem smo utvrdili da veliki broj potrošača, u odnosu na izgled i kvalitet ovog južnog voća, ocenjuje i kvalitet ostalih proizvoda na piljarama u marketima. Takođe, banane su voće koje je najčešće na akciji, pa je to još jedan razlog zašto su toliko tražene- rekla je Sloboda Stojanović iz PerSu marketa.

Podaci pokazuju da se u vreme krize uvek više novca troši na osnovne životne namirnice, s tim što je od početka epidemije korona virusom značajno povećana i prodaja alkoholnih pića.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena