Yunet
 

Društvo

Gradonačelnik, povodom Međunarodnog dana Roma: podsticati obrazovanje romske populacije i poboljšati komunalnu infrastrukturu

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 8. april 2022. • 15:33 •

Gradonačelnik, povodom Međunarodnog dana Roma: podsticati obrazovanje romske populacije i poboljšati komunalnu infrastrukturu

Međunarodni dan Roma, koji se obeležava danas, 8. aprila, ustanovljen je službeno 1990. godine, u spomen na prvi veći međunarodni susret romskih predstavnika koji je održan u Čelsfildu kod Londona 7 – 12. aprila 1971. godine. Na tom je kongresu doneta odluka o romskoj himni za koju je izabrana pesma “Đelem, đelem” (romski: “Išao sam, išao”) i odluka o zastavi za koju je odabrana plavo-zelena dvobojnica s crvenim točkom u sredini, simbolom napretka i pokreta, ali i migracije Roma tokom istorije.

Romska populacija prisutna je i u našem gradu, i prema poslednjem popisu stanovništva 2011. godine, treća je po brojnosti, sa 3.410 pripadnika. Međutim, procene su da je taj broj i za 50 odsto veći, kao i da više od 20 odsto romske populacije čine mlađi od 18 godina. Najviše se suočavaju, kao što je uglavnom slučaj i u drugim sredinama gde žive, s problemima obrazovanja, zapošljavanja i uslovima života u nedovoljno komunalno opremljenim naseljima.

Grad Zrenjanin, u okviru Gradske uprave, ustanovio je radno mesto koordinatora za romska pitanja, unapredio međusobnu komunikaciju i čini napore da poboljša položaj Roma na svojoj teritoriji, kroz različite aktivnosti i projekte.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura uputio je čestitku svojim sugrađanima romske narodnosti i poželeo im dobro zdravlje, posao, obrazovanje i sigurniju egzistenciju. Istakao je da je Grad Zrenjanin, tokom pandemije izazvane koronavirusom, brinuo i o toj populaciji, kroz posebne pakete pomoći, a realizovane su i druge akcije.

– Najveće romsko naselje u gradu, “Dudara”, u potpunosti je asfaltirano, sedamdeset godina nakon što je formirano, obezbedili smo i priključak na vodovodnu mrežu za 37 romskih porodica u tom naselju i u Jankovom Mostu i nastavićemo da poboljšavamo komunalnu infrastrukturu i u drugim njihovim naseljima. Svesni smo da je najveći problem nedovoljno obrazovanje i samim tim, smanjene mogućnosti za zapošljavanje, ali nas raduju podaci da se sve veći broj romske dece uključuje u redovno školovanje i nadamo se da će se taj trend nastaviti. Izgradnjom novih proizvodnih pogona u Zrenjaninu, otvaraju se i nove mogućnosti da i naši sugrađani Romi obezbede sigurniju egzistenciju – poručio je gradonačelnik, povodom Međunarodnog dana Roma.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad