Yunet
 

Društvo

Srčani crv kod pasa – ima li razloga za paniku?

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 29. april 2022. • 19:00 •

Srčani crv kod pasa – ima li razloga za paniku?

Srčani crv kod pasa jedno je od oboljenja koja brinu mnoge vlasnike i stvaraju poznati osećaj nelagode u stomaku, pri samoj pomisli na zaražavanje ljubimca. Ovo oboljenje nažalost može biti fatalno za psa, ali ipak postoje načini kako da se ova bolest spreči i adekvatno izleči. Prva stavka je svakako upoznati se sa načinom na koji se prenosi, a zatim i informisanje o simptomima, dijagnostici i terapiji.

Srčani crv je značajan i potencijalno smrtonosan parazit čiju je infekciju moguće sprečiti. Prvenstveno napada pse i mačke mada ima dokumentovanih slučajeva inficiranja kod ljudi, ali se smatraju retkim i obično nema znakova bolesti. Bolest se razvija kada ljubimca ubode zaraženi komarac i na taj način mu prenese parazita koji se zove Dirofilaria immitis.

– Područje Srednjeg Banata zbog velikog broja površinskih voda ima veoma veliku populaciju komaraca izrazito zaraženih ovom bolešću i nekih desetak godina unazad smo svedoci da se veći broj kako kućnih ljubimaca tako i vlasnika bore sa problemima zbog prisustva dirofilaria immitis kako se tačno naziva srčani crv – ističe dr Ivan Bošnjak, veterinar.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena