Yunet
 

Društvo

Gradonačelnik sa saradnicima u Stajićevu

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 26. maj 2022. • 17:00 •

Gradonačelnik sa saradnicima u Stajićevu

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, u okviru radne aktivnosti “Da nam sela budu bliža”, posetio je danas Stajićevo. Razgovarao je s predstavnicima mesne zajednice, a sastanku su prisustvovali i predstavnici seoskih udruženja, odbornica u Skupštini grada Zrenjanina Vanja Lučić, direktorka OŠ “Sveti Sava” Zorana Medić i poljoprivredni proizvođač Zorica Stefanov. Potom je obišao poljoprivredno gazdinstvo i živinarsku farmu u izgradnji Veseljke Milanović, na obodu sela.

Zajedno s gradonačelnikom, Stajićevo su posetili zamenik gradonačelnika Saša Santovac, načelnica Odeljenja privrede Gradske uprave Jelena Travar Miljević i direktori Javnog preduzeća za urbanizam, JKP “Čistoća i zelenilo” i VPD “Srednji Banat” Goran Kravarušić, Nemanja Milinković i Miloš Radosavljević, kao i tehnički direktor JKP “Vodovod i kanalizacija” Srđan Bogaroški.


Stajićevo je najmlađe naselje na gradskoj teritoriji, formirano nakon Prvog svetskog rata, kada je elemirski paroh Sava Stajić pokrenuo akciju da se na tom prostoru izvrši kolonizacija srpske sirotinje i bezemljaša. Po njemu je selo i dobilo ime. Početni broj stanovnika od 1270 postepeno se uvećavao do sadašnjih dve hiljade i Stajićevo je među retkim naseljima čije se stanovništvo ne osipa. Ove godine selo će obeležiti jubilej – 100 godina od formiranja i kolonizacije.

Gradonačelnik Salapura istakao je da je današnja poseta bila prilika da se čuje šta je sve u Stajićevu u proteklom periodu izgrađeno, koji su problemi prisutni i kakvi su planovi rukovodstva mesne zajednice za naredni period.

Selo je komunalno dobro opremljeno, sve ulice su asfaltirane i počelo je priključenje domaćinstava na izgrađenu kanalizacionu mrežu. Lepa vest je i da postoji izražena potreba za formiranjem jaslene grupe i pomoć roditeljima koji su u velikom broju zaposleni u gradu, jer se u selu godišnje rodi 25 do 30 dece. Problem je nedostatak prostora za tu namenu i o tome smo danas razgovarali s predstavnicima mesne zajednice, na koji način da to rešimo. Kada je u pitanju komunalna infrastruktura, dalja izgradnja kanalizacione mreže, neophodno je revidiranje postojećih projekata, da bi se dobile neophodne dozvole za nastavak radova. Razgovarali smo i o uređenju atarskih puteva, izgradnji kapele na mesnom groblju i drugim projektima koji spadaju u poslove tekućeg održavanja. Dobili smo i sredstva od pokrajine za izradu dokumentacije za priključenje Stajićeva na gradski vodovod – rekao je gradonačelnik.

Poljoprivredno gazdinstvo Veseljke Milanović primer je porodičnog biznisa u oblasti poljoprivrede, s obzirom da su se ona i članovi njene porodice odlučili za život na selu i proširenje delatnosti i proizvodnje. Uz bavljenje stočarstvom, sada podižu živinarsku farmu i grade potpuno nov, namenski objekat. Gradonačelnik je pozdravio ovu inicijativu i rekao da u Stajićevu ima ljudi koji se bave ovom delatnošću.
Posetili smo danas i porodicu Milanović i evo nas u objektu koji će, nadamo se, u narednih šest meseci biti završen i u njemu zasnovana proizvodnja pilića. Nadam se da će to predstavljati jedan podstrek i za meštane koji se bave živinarstvom, ali i za dalji razvoj sela – poručio je gradonačelnik nakon posete ovom poljoprivrednom gazdinstvu.
Predsednik Saveta MZ Stajićevo Bojan Janjić istakao je dobru saradnju između Grada Zrenjanina i mesne zajednice i rekao da je na današnjem sastanku sumirano sve što je urađeno u prethodnom periodu, ali i navedeni problemi za koje očekuje da će zajednički biti rešeni.
Iskreno se nadam da će u narednom periodu sve ono što smatramo značajnim za selo i njegove meštane i za unapređenje života u njemu, biti rešeno. Pre dva meseca puštena je u funkciju kanalizacija, na koju je priključeno oko 100 domaćinstava i sada se radi prepojektovanje, kako bi u narednih šest meseci mogli da nastavimo s radovima. Urađena su i dva atarska puta na seoskoj teritoriji i očekujemo odobrenje za dobijanje materijala za uređenje svih izlaza iz sela. Pripremamo i proslavu značajnog jubileja, sto godina od osnivanja sela, i tu godišnjicu proslavićemo od 19-21. avgusta. O tome smo takođe razgovarali danas s gradonačelnikom, kao i o mogućnosti podizanja spomen-biste svešteniku Savi Stajiću, osnivaču sela Stajićeva – napomenuo je Janjić.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad