Yunet
 

Društvo

Kako da sačuvate automobil od spoljnih uticaja

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 2. jun 2022. • 12:06 •

Kako da sačuvate automobil od spoljnih uticaja

Naši automobili su gotovo stalno izloženi dejstvu sunčevih zraka, a kada dođe leto ovo dejstvo je još izraženije. Ovakva stalna izloženost sunčevim zracima čini da farba na vozilima vremenom počinje da bledi i gubi onaj svoj pravi sjaj. Mnogi od nas se često pitaju kako da sačuvaju boju i koriste različite premaze. O ovoj temi razgovarali smo sa divnim ljudima sa Maris – samouslužne autoperionice i dobili konkretan odgovor i dosta saveta.

Ono što oni predlažu kao najidealnije rešenje za očuvanje boje jeste voskiranje vozila. Upotreba voska prilikom pranja automobila povećava dugotrajnost boje. Premaz na bazi voska ima upravo tu funkciju da zaštiti farbu od štetnog dejstva UV zraka.

Pozitivna strana voskiranja ogleda se i u samom efektu koji stvara vosak, čineći da se limarija automibila presijava, što svakom vozilu daje atraktivniji izgled.

Vosak takođe pomaže u prevenciji ogrebotina i maskiranju već postojećih. Pošto je vosak vodootporan ima i sposobnost da štiti od negativnog uticaja kiše. Naime, kiša nosi mnogo prljavštine u sebi, na limariji automobila mogu se pojaviti fleke nakon što voda ispari. Zaštitni sloj voska čini da se voda ne zadržava na limariji već da lakše sklizne san je, te za posledicu ima i manje naslaga prljavštine, koje kiša ostavlja za sobom. Uz to, prethodno voskiran auto biće lakše očistiti prilikom sledećeg pranja.

Konačno, u zavisnosti od toga kada uvedete praksu voskiranja i koliko često je se pridržavate, vrednost vašeg vozila u dobroj meri može biti očuvana tokom godina. Budući da automobile starenjem neminovno gube na svojoj vrednosti, voskiranje može pomoći da se ovaj process uspori.

Pitate se gde i kako ćete najlakše voskirati svoje vozilo i tako ga sačuvati, održati vrednost i ulepšati?

Na Maris – samouslužne autoperionice u ulici Pere Dobrinovića bb vosak koji vam je dostupan prilikom odabira programa pranja trenutno pretvara vodu u kapi čime obezbeđuje trenutno sušenje, te nije potrebno dodatno brisanje. Po nanošenju voska na farbi vozila se stvara vodoodbojni film dok ispirate. Boja ostaje sjajna i zaštićena, a nežna formulacija u hladnoj vodi Ph6 ne oštećuje karoseriju.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena