Yunet
 

Društvo

Završena “Rotonda” u parku kod Kulturnog centra, počinju radovi u Kleku

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 19. jun 2022. • 17:38 •

Završena “Rotonda” u parku kod Kulturnog centra, počinju radovi u Kleku

Nastavljaju se aktivnosti koje Zavod za zaštitu spomenika kulture u Zrenjaninu realizuje u saradnji s Gradom Zrenjaninom i Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije, a tiču se projekata obnove – restauracije i konzervacije – spomen-obeležja iz perioda Drugog svetskog rata na teritoriji našeg grada.

Završeni su radovi na obnovi spomenika poginulim Crvenoarmejcima u parku “Plankert”, kod Kulturnog centra Zrenjanina, a u toku su pripreme za početak radova na obnovi spomenika žrtvama fašizma i stradalima u narodno-oslobodilačkoj borbi od 1941-1944. godine i platoa oko njega, u centru Kleka. U Zavodu za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin, koji realizuje aktivnosti u vezi sa obnovom spomenika, ističu da se radovi u Kleku očekuju već u toku naredne nedelje.

Obnova spomenika poznatog kao “Rotonda” podrazumevala je uklanjanje grafita, sanaciju različitih oštećenja, zamenu cigli i zaštitnog omotača, postavljanje lima u gornjem delu, a pored spomenika biće postavljene i dve klupe. Vrednost izvedenih radova je 671.000 dinara. Spomenik je rad ruskog inženjera Aleksandra Solodova, iz 1947. godine, i podignut je na mestu gde su se nalazili posmrtni ostaci boraca Crvene armije, poginulih u borbama za oslobođenje grada oktobra 1944. godine. Kasnije su ti ostaci preneti u spomen-kosturnicu na Bagljašu, zajedničku grobnicu svih ruskih vojnika, podignutu 1962. godine.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura izrazio je zadovoljstvo zbog nastavka aktivnosti na obnovi spomenika posvećenim ljudima i događajima iz perioda Drugog svetskog rata.
„Naša dužnost, ali i ljudska i moralna obaveza, je da se sećamo naših predaka koji su dali svoje živote suprotstavljajući se fašizmu i okupaciji, boreći se za slobodu i lepšu i bolju budućnost. Uspomenu na njih i njihova dela čuvamo, između ostalog, i kroz brigu o spomenicima iz tog perioda, njihovom obnovom i adekvatnim održavanjem, uz obeležavanje svih značajnih datuma i događaja na koje ti spomenici ukazuju. Sada obnavljamo još dva spomen-obeležja i sigurno ćemo s tim nastaviti i ubuduće“ – poručio je Salapura.

Spomenik u KlekuSpomenik u Kleku

Tokom poslednje četiri godine, na teritoriji grada Zrenjanina obnovljeno je šest spomen-obeležja iz perioda Drugog svetskog rata: spomenik streljanim rodoljubima na Žitnom trgu, spomen-obeležje na Mihajlovačkom drumu, memorijalni kompleks na Bagljašu, spomen-obeležje poginulim Crvenoarmejcima kod železničke stanice “Fabrika”, spomenik Veljku Lukiću – Kurjaku u Lukićevu i spomenik žrtvama fašističkog terora u porti crkve u Stajićevu. Takođe, obnovljeno je i više spomen-obeležja iz Prvog svetskog rata.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad