Yunet
 

Društvo

Postavljeno novo spomen-obeležje na mestu nekadašnje sinagoge

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 23. jun 2022. • 19:40 •

Postavljeno novo spomen-obeležje na mestu nekadašnje sinagoge

Jevrejska opština Zrenjanin, u saradnji s Gradom Zrenjaninom, postavila je novo spomen-obeležje na mestu gde se nekada nalazila sinagoga, na uglu današnjih ulica Jevrejske i Sarajlijine. Ovim je realizovana ideja i namera predočena predstavnicima Grada Zrenjanina, prilikom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na Holokaust, 27. januara ove godine. Tada je istaknuto da bi, uz sećanje na stradanje naših sugrađana Jevreja, trebalo postaviti i ploču koja bi ukazivala i na izgled srušene sinagoge, jedne od najlepših građevina predratnog Zrenjanina, tada Petrovgrada.

Na novopostavljenoj ploči, uz sliku sinagoge, stoji i natpis na srpskom, jevrejskom i engleskom jeziku: “U znak sećanja na jevrejsku zajednicu u Zrenjaninu i velelepnu sinagogu podignutu 1896, a srušenu 1941. godine, kada je deportovano 1288 Jevreja Zrenjanina i okoline. Spomen ploču postavlja Jevrejska opština Zrenjanin u saradnji s gradom”.

Navedene su i godine 1997/2022, kao godine postavljanja prvog i novog spomen obeležja. Prethodna spomen ploča bila je i oštećena, tako da se ideja o izradi nove ploče nametnula kao bolje rešenje od sanacije postojeće.

Naš grad je prethodne godine, na 80. godišnjicu od pogroma jevrejske zajednice, na pet lokacija postavio jedinstvena spomen-obeležja “kamen spoticanja”, kao svedočanstvo o porodicama koje su živele na tim mestima. Zrenjanin je prvi grad u našoj zemlji koji je dobio takva obeležja, uz ona brojna koja postoje širom Evrope. To pokazuje jasno opredeljenje i Jevrejske opštine i lokalne samouprave da zajednički neguju kulturu sećanja na naše tragično stradale sugrađane, ali i konstantno ukazuju na zločine koji su nad njima načinjeni, kako se nikada više i nikom ne bi ponovili.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad