Yunet
 

Društvo

Odgovor na problem rodno zasnovanog nasilja u ruralnim sredinama mora dati sistem

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 8. jul 2022. • 14:30 •

Odgovor na problem rodno zasnovanog nasilja u ruralnim sredinama mora dati sistem

Udruženje Roma Novi Bečej organizovalo je okrugli sto „Primeri dobre prakse uprocesima unapredjenja institucionalnih odgovora u zaštiti žena od rodno zasnovanog nasilja na lokalu“ kome je prisustvovao pokrajinski ombudsman Zoran Pavlović, Jelena Jovanović poslanica u Skupštini APV, direktorka Centra za socijalni rad Alibunar, odbornice lokalnih parlamenata iz Šida, Novog Bečeja, Sremskih Karlovaca, Radmila Zećirović koordinatorka za romska pitanja grada Novog Sada i drugi predstavnici institucija koji mogu dati relevantno rešenje kao odgovor na radno zasnovano nasilje.

Pokrajinski ombudsman Zoran Pavlović rekao je da je urgentno redefinisanje uloge centara za socijalni rad, koji ne uspevaju da daju relevantan i efikasan odgovor na rodno zasnovano nasilje u ruralnim sredinama. On je dodao da bi rezultati u rešavanju ovog velikog društvenog problema bili mnogo bolji kada bi postojao dobro organizovan multisektorski rad. Unapređenje rada vladinog i ne vladinog sektora je neophodno.

Danica Jovanović, predsednica Udruženja Roma Novi Bečej je pozvala institucije da primenjuju zakone: „ Mi imamo odlične zakone. Institucije treba samo da počnu efikasno da ih sprovode. Odgovor na problem rodno zasnovanog nasilja u ruralnim sredinama mora dati sistem. Najbolji način za zaštitu žena žrtava nasilja je stvaranje multisektorskih timova. Tražile smo dostupnost socijalne zaštite za sve žene, a ne da žene sa sela budu diskriminisane zbog toga što nemaj pristup socijalnoj zaštiti.“ 

Ovaj dogadjaj deo je projekta „Progovori, na tebe je red“ koji Udruženje Roma Novi Bečej sprovodi uz podršku Norveške ambasade i UN Women Srbija u okviru projekta „ Unapredjenje bezbednosti žena u Srbiji – Nisi sama!“.

Projekat „Progovori na tebe je red!“  sprovodi se u  10 opština u Vojvodini: Novi

Bečej, Bečej, Kovačica, Zrenjanin , Sremska Mitrovica, Kovin, Alibunar, Kikinda,

Pančevo i leva obala Beograda. (Palilula-Borča, Kotez, Krnjača). 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena