Yunet
 

Društvo

Srednjoškolci iz Pančeva i Zrenjanina na praksi u NIS-u

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 16. jul 2022. • 14:30 •

Srednjoškolci iz Pančeva i Zrenjanina na praksi u NIS-u

U Rafineriji nafte Pančevo započela je prva sezona prakse za operatere u rafineriji i Naftnim servisima NIS-a, u kojoj učestvuju učenici koji su u junu završili stručne škole u Pančevu i Zrenjaninu. Na ovaj način, NIS je nastavio da pruža šansu mladima da prve karijerne korake učine u najvećoj domaćoj naftnoj kompaniji.

U skladu sa strateškim potrebama biznisa, u ovoj sezoni učestvovaće ukupno 24 polaznika – 22 u rafineriji nafte i dva polaznika u Naftnim servisima. Svaki praktikant imaće svog mentora čiji je zadatak da pomogne mladim kolegama u prilagođavanju, prenese im znanja i bude podrška tokom prakse. Ovaj plaćeni program trajaće šest meseci nakon čega će polaznici imati priliku da se zaposle u kompaniji ukoliko za to postoji obostrani interes.

Učešće u programu omogućeno je učenicima koji su završili odabrane smerove Mašinske škole „Pančevo“, Tehničke škole „23. maj“, Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“, kao i Tehničke škole „Zrenjanin“. Sa ovim obrazovnim ustanovama NIS ostvaruje višegodišnju stratešku saradnju putem korporativnog programa „Energija znanja“.

Praktikantima je dobrodošlicu poželeo Vladimir Gagić, direktor Bloka Prerada u NIS-u, koji je izrazio zadovoljstvo što kompanija ulaže u obrazovanje i podstiče decu da kroz ovakav program budu njen deo. Gagić je dodao da je rafinerija veliki i kompleksan sistem u kome mogu mnogo da nauče, a da je šest meseci dovoljan period da steknu jasnu sliku o tome kako funkcioniše naftna industrija i da procene da li u njoj žele da nastave svoje karijere.

Luka Tanacković, praktikant koji dolazi iz Mašinske škole „Pančevo“, kaže da se prijavio za praksu, jer ju je video kao dobru priliku za sticanje radnog iskustva i radnih navika.

-Ovo će biti veliki plus kada je u pitanju praktično znanje i rad sa ljudima u kompaniji, a želeo sam da vidim i kako funkcioniše jedna ovako ozbiljna kompanija – navodi Luka, koji je upisao višu školu, jer smatra da je to dodatno znanje koje će se ceniti na poslu.

Sonja Baošić, praktikantkinja iz Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“, objašnjava da se za praksu prijavila kako bi naučila nešto novo, stekla radno iskustvo i upoznala se sa ljudima koji tu već rade, a koji mogu da joj prenesu znanje.

-NIS gledam kao veliku firmu koja nam pruža mnogo mogućnosti i htela sam da iskoristim ovu priliku – navodi Sanja, koja takođe nastavlja svoje školovanje uporedo sa praksom.

Nenad Dojčinović, direktor Mašinske škole „Pančevo“, kaže da je saradnja sa kompanijom NIS i Rafinerijom nafte Pančevo na jako visokom nivou.

-Dolazili su ljudi iz rafinerije kod nas u školu i mi smo zajedno i pokrenuli takmičenje tehničara mehatronike u Srbiji, koje ima regionalni karakter, a ove godine je prvi put održano zvanično republičko takmičenje. Radimo zajedno i na opremanju kabineta i na edukaciji dece – naveo je Dojčinović.

Jasna Milićev, direktorka Tehničke škole „23. maj“, kaže da su stručnjaci iz NIS-a često dolazili u školu i da su sa učenicima razgovarali i o onome što ih čeka na praksi u NIS-u.

-Oni sad očekuju da se obuče za budući rad u ovoj kompaniji, a možda i za dalje obrazovanje, sami će odlučiti i pronaći svoj put. Shvatili su da je sada velika odgovornost pred njima – kaže Jasna Milićev.

Izvor:Telegraf.rs

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad