Yunet
 

Društvo

Gradonačelnik u poseti imanju “Stara pumpa” Miodraga Zarića

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 27. jul 2022. • 20:32 •

Gradonačelnik u poseti imanju “Stara pumpa” Miodraga Zarića

Tačno osam kilometara leve obale Dunava pripada administrativnoj teritoriji grada Zrenjanina i shodno tome, Zrenjanin je i podunavski grad. Taj prostor, između ušća Tise, kod Knićanina, i ušća Karaša, kod Čente, nije samo divljina gustih šuma uz reku, već u sebi krije i druge zanimljivosti, čak i jedan u potpunosti opremljen privatni boravišni kompleks – imanje ili salaš “Stara pumpa”, vlasnika Miodraga Mileta Zarića. “Staru pumpu” od Dunava vazdušnom linijom deli oko 800 metara.

Radi se o osnivaču i direktoru Specijalne bolnice za hiperbaričnu medicinu u Beogradu, predsedniku Svetske asocijacije hiperbarične medicine, uspešnom preduzetniku koji je stečeni kapital uložio u izgradnju jedinstvenog kompleksa i restauraciju nekadašnjeg mašinskog postrojenja, proizvedenog u Budimpešti 1896. godine. Tom moćnom pumpom crpela se voda iz dunavskog rita, štiteći od poplava obradivo zemljište uz reku, i ona predstavlja jedinstven primer očuvanog industrijskog nasleđa na našim prostorima.

Zarić je ugostio gradonačelnika u objektu koji, uz savršeno očuvanu i obnovljenu pumpu, krije u sebi i druge raritete, poput belog klavira “Stenvej” koji je 1934. godine kupio čuveni slikar Paja Jovanović. U kompleksu se čuva još jedan klavir stariji od sto godina, koji je bio u posedu kralja Nikole Petrovića. U dvorišnom delu su tri paviljona u banatskom stilu, sa 12 apartmana, teniski teren, kanal omeđen gustim vrbama po kom krstare plovke…

Gradonačelnik je, nakon posete kompleksu “Stara pumpa”, rekao da objekat nije komercijalnog karaktera u punom obimu, ali da njegov vlasnik rado dočekuje namernike i pokazuje im šta se sve u njemu nalazi. Moguće je ovde organizovati i neke događaje i programe zatvorenog tipa, a suština je da se ovo imanje nalazi na teritoriji Grada Zrenjanina i u neposrednoj blizini Dunava.

Osam kilometara naše dunavske obale, između Čente i Knićanina, spaja i put zaštitnim nasipom, pa iako ne postoji neposredan prilaz reci, u okolini ima i objekata poput “Stare pumpe”, bisera industrijskog nasleđa, koje je gospodin Zarić sačuvao od zaborava. Razgovarali smo o nekim mogućnostima da sve to možda ispromovišemo na način prihvatljiv i vlasniku i Gradu Zrenjaninu i ukažemo na te potencijale Zrenjanina i kao podunavskog grada. Ovde su u blizini i Čenćanska jezera, rukavac Tamiša, sama Čenta ima jedinstven geografski položaj u odnosu na tri gradska centra i nije nimalo slučajno što je baš na ovom mestu nikao jedan ovakav kompleks – istakao je gradonačelnik Simo Salapura nakon posete salašu Miodraga Zarića. 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad