Yunet
 

Društvo

Radovi na zameni vodovodne mreže, Grad nabavlja cisterne za pijaću vodu

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 3. avgust 2022. • 12:39 •

Radovi na zameni vodovodne mreže, Grad nabavlja cisterne za pijaću vodu

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura obišao je danas, zajedno sa svojim saradnicima i predstavnicima JKP “Vodovod i kanalizacija”, radove na rekonstrukciji vodovodne mreže u Prizrenskoj ulici u naselju Šumica, gde će, između ostalog, biti zamenjene cevi stare više od 50 godina.

Pomenuti radovi izvode se u sklopu projekta „Prve faze rekonstrukcije vodovodne mreže u gradu“, a gradonačelnik je rekao da se vodilo računa o tome da se vodovodna mreža najpre zameni u onim mesnim zajednicama gde je i najstarija.

Radi se ovde u naselju “Šumica”, a izvođeni su i radovi u naselju “Ruža Šulman” i do kraja godine radiće se u još tri mesne zajednice. Sredstva smo obezbedili od Vlade Republike Srbije, blizu 520 miliona i još dodatnih 60 miliona od AP Vojvodine, dakle, ukupna suma novca 580 miliona dinara za zamenu vodovodne mreže – objasnio je gradonačelnik.

Napomenuo je i da zamena vodovodne mreže samo jedan segment projekta unapređenja sistema vodosnabdevanja na teritoriji grada Zrenjanina.

Pored toga, kao što znate, pre manje od mesec dana u Vladi Republike Srbije potpisali smo ugovor sa investitorom koji će građanima Zrenjanina u prvom kvartalu 2024. godine isporučiti zdravu pijaću vodu i tada nijedan Zrenjaninac neće morati da kupuje flaširanu vodu – rekao je još.

Posebno raduje činjenica, napomenuo je gradonačelnik, što je Vlada Republike Srbije na prošlonedeljnoj sednici donela Zaključak kojim su izgradnja fabrike pijaće vode , izgradnja vodovodne infrastrukture i komunalne infrastrukture proglašeni projektom od posebnog značaja za Republiku Srbiju što će, kako je kazao, umnogome doprineti da se ovaj važan posao za Zrenjanin završi.

Imali smo neodgovornog investitora, ali s druge strane imamo odgovornu Vladu koja je stavila među svoje prioritete rešavanje višedecenijskih problema sa pijaćom vodom u gradu Zrenjaninu. Ovim putem im se zahvaljujem, ali i pohvaljujem ekipe našeg javno komunalnog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” koje su na terenu i izvode ove radove. Takođe, zahvaljujem se i našim sugrađanima koji imaju strpljenja i razumevanja prema našim izvođačima da se ovi radovi završe i proteknu u najboljem redu – poručio je gradonačelnik Simo Salapura.

Gradonačelnik je napomenuo i da se u okviru sistema unapređenja vodosnabdevanja vodilo računa da Zrenjanin po prvi put nabavi cisterne za pijaću vodu.

U avgustu mesecu će biti operativna tri vozila sa rezervoarima za pijaću vodu, a do jeseni sa još jednim vozilom ukupna količina biće 14.000 litara vode. Sada će jedan rezervoar od 5.000 litara imati naše preduzeće “Čistoća i zelenilo”, biće operativna i dva rezervoara na pokretnim prikolicama sa po 500 litara, koji će biti dostupni na Žitnom trgu i glavnom gradskom trgu u vreme održavanja “Dana piva”a preko projekta prekogranične saradnje za vanredne situacije dobićemo kamion sa cisternom od 8.000 litara koje će sa zdravom pijaćom vodom biti na raspolaganju na jesen – rekao je gradonačelnik.

Inače, u delu naselja Šumica, biće izgrađeno oko 3,5 kilometara nove vodovodne mreže i to u 7 ulica: Prizrenska (od Prvomajske do Topličine), Topličina (od Gomeksa do 6. maja), 6. maja (od Topličine do Strelišne), Loznička (od Topličine do Šabačke), Šabačka, Valjevska i Strelišna (od Prizrenske do 6.maja).

Pored 3,5 km nove vodovodne mreže od polietilenskih cevi u naselju Šumica biće zamenjeno i oko 5 km vodovodnih priključaka, koji vode od glavnog uličnog voda do šahtova korisnika, za nešto više od 300 objekata.

Iz “Vodovoda i kanalizacije” ukazuju da će se zamenom cevi značajno unaprediti sistem vodosnabdevanja – eliminisaće se gubici vode u mreži i mogućnost degradacije vode tokom prolaska kroz istu, i obezbediće se dovoljne količine vode stabilnog pritiska u mreži.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena