Yunet
 

Društvo

Gradonačelnik u poseti Lukićevu

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 26. avgust 2022. • 12:55 •

Gradonačelnik u poseti Lukićevu

Radnu aktivnost “Da nam sela budu bliža” gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura nastavio je danas posetom mesnoj zajednici Lukićevo. On je, sa saradnicima, održao sastanak s predstavnicima mesne zajednice, a potom je posetio novootvoreni Klub zadrugara “Kurjak” u centru sela i pogone kompanije “Vineks”, privrednog kolektiva u ekspanziji, gde je u toku proširenje proizvodnih kapaciteta.

Uz gradonačelnika, u Lukićevu su danas boravili i njegov zamenik Saša Santovac, predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić, član Gradskog veća Marinel Mendrea, načelnica Odeljenja privrede u Gradskoj upravi Jelena Travar Miljević, kao i predstavnici zrenjaninskih javnih preduzeća.

Lukićevo je staro banatsko naselje, koje se u istorijskim spisima pominje još 1410. godine. Danas broji oko 1800 stanovnika i mada se nalazi u tzv. “prvom prstenu” oko grada deli sudbinu i slične probleme s drugim naseljima na gradskoj teritoriji. U selu ove godine, nažalost, neće biti đaka prvaka, ali će ih naredne školske godine biti deset i tokom današnjeg razgovora gradonačelnik je istakao važnost aktivizma mladih u selu i pružanja odgovarajućih mogućnosti da u svom selu i ostanu. U tom smislu naznačio je i važnost nedavno obnovljene sale Doma kulture, koja raspolaže sa 300 mesta i spada među najveće te vrste na teritoriji grada Zrenjanina.

Pohvalio je i novootvoreni prostor kafe-poslastičarnice, koji je opremila Zemljoradnička zadruga “Veljko Lukić – Kurjak” i nazvala Klub zadrugara “Kurjak”. U prijatnom ambijentu bašte objekta gradonačelnika je ugostio direktor zadruge Čedomir Spasojević, koji je istakao da kafe-poslastičarnicu od samog otvaranja meštani rado posećuju i da predstavlja prijatno osveženje u ponudi sela.

Upravo je zemljoradničku zadrugu u Lukićevu, sa dugom tradicijom i uspešnim poslovanjem, gradonačelnik nazvao važnom “fabrikom na otvorenom”, dok je proizvodne pogone kompanije “Vineks” ocenio kao drugi značajan privredni zamajac sela, kao “fabriku pod krovom” koja poslovanjem prevazilazi lokalne okvire.

Ove dve fabrike su dokaz da na selu može da se radi, da može biti održivo i uz benefite, kada je reč o ekonomskom interesu. Zemljoradnička zadruga “Veljko Lukić Kurjak” ima 400 hektara oranica pod sistemom za navodnjavanje, dok je bioenergana u sklopu preduzeća “Vineks” jedna od najvećih u Srbiji, sa potencijalima koji se mogu još uvećati. Lukićevo ima sve mogućnosti da iskoristi dobar položaj i privredni ambijent, odnosno razvoj u Zrenjaninu. Kada to kažem, mislim pre svega na blizinu industrijske zone, na blizinu najveće investicije, kompleksa “Linglong” i to što će, kako planiramo u narednom periodu, Lukićevo novim putem biti spojeno sa industrijskom zonom, što je jedna nova razvojna šansa ovog mesta. Kada je u pitanju razvoj Lukićeva, ono će se naći u neposrednoj blizini petlje na budućem auto-putu Beograd – Zrenjanin, što će takođe poboljšati privredni ambijent u ovom selu – rekao je on, osvrnuvši se i na neke od tema današnjeg sastanka u mesnoj zajednici.Ove godine odradili smo veliku investiciju u Lukićevu, asfaltirano je 1,4 kilometra puta u Birčaninovoj ulici. Danas smo razgovarali o kanalizaciji u selu, infrastrukturnom radovima koji bi trebalo da se sprovedu, a pričali smo i o razvoju sela, pre svega kroz omladinski aktivizam koji ovde ima tradiciju i koji se može unaprediti, a mi ćemo raditi na tome da se on unapredi i da u svakom segmentu u Lukićevu napravimo iskorak i poboljšanje – rekao je gradonačelnik Salapura.

Predsednica Saveta mesne zajednice “Lukićevo“ Sanja Dupljanović, zahvalivši gradonačelniku na današnjoj poseti, izrazila je zadovoljstvo dobrom saradnjom i kazala da je grad imao razumevanja za rešavanje prioritetnih problema u tom selu.

Ima još mnogo toga i nadam se da će to biti i ostvareno. Sa gradonačelnikom i njegovim saradnicima razgovarali smo i o kanalizacionoj mreži u selu, što je veoma skup projekat, o asfaltiranju Birčaninove ulice, koja je i najduža ulica koju su radili u ovoj godini, dobićemo optički internet, poboljšane su nam autobuske linije, a podneli smo i novi zahtev za uvođenje linija i vikendom, postavljena je signalizacija i trudićemo se da nam pomognu i kada je reč o orezivanju drveća u parku. Trudimo se da sa našim privrednicima, kao što je “Vineks“, održimo lepu saradnju, pomažemo mi njima, kao i oni nama – rekla je ona.

Vlasnik i direktor “Vineksa“ Goran Ilić podsetio je da su u Lukićevu od 2013. godine, kada su počeli grinfild investiciju koja uključuje gradnju farme, biogasnog postrojenja i destilerije.

Trenutno radimo na povećanju kapaciteta destilerije koja će biti na nivou 30.000 litara dnevne proizvodnje i to će unaprediti i rad biogasnog postrojenja. Radimo na tome da unapredimo i rad farme, jer se nusproizvodi iz destilerije koriste i na farmi – rekao je Ilić.

Inače, kako je istakao, ovde se proizvodi 2,2 megavata struje na sat, a u planu je da rade i solarne panele za sopstvene potrebe, kao i da 3 megavata struje isporučuju u mrežu Elektroprivrede Srbije.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena