Yunet
 

Društvo

Gradonačelnik obišao radove na rekonstrukciji vrelovodne mreže u naselju “Ruža Šulman”: za održivije i sigurnije snabdevanje potrošača

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 30. avgust 2022. • 13:09 •

Gradonačelnik obišao radove na rekonstrukciji vrelovodne mreže u naselju “Ruža Šulman”: za održivije i sigurnije snabdevanje potrošača

Radovi na rekonstrukciji vrelovodne mreže u zrenjaninskom naselju “Ruža Šulman” i delu ulice Marka Oreškovića u punom su jeku, a gradilište je danas posetio gradonačelnik Simo Salapura, zajedno sa zamenikom Sašom Santovcem, vršiocem dužnosti direktora JKP “Gradska toplana” Žarkom Đuričićem i predstavnicima izvođača radova.

Rekonstrukcija se odnosi na zamenu postojećih cevi u izolacionoj lebit masi novim predizolovanim čeličnim cevima u ukupnoj dužini trase od 638 metara, čime se obezbeđuje pouzdanost i sigurnost u distribuciji toplotne energije, kao i smanjenje gubitaka toplotne energije i vode iz sistema na putu do krajnjih korisnika. Vrednost radova iznosi 21,8 miliona dinara, a finansiraju se sredstvima JKP “Gradska toplana”.

Radovi se odvijaju paralelno na tri deonice i ukupno je do sada završeno 70 odsto planiranih aktivnosti. U potpunosti je završena deonica u delu naselja “Ruža Šulman” od stambenog objekta broj 5 do zgrade osnovne škole “2. oktobar”, u dužini od 258 metara. Deonica od podstanice u Pančevačkoj ulici do objekata broj 2 i 5 u samom naselju završena je u obimu od oko 80 odsto, radovi se izvode na dužini od 230 metara. Na deonici od vrtića “Sunčica” do stambenih zgrada broj 14 i 46, što iznosi 150 metara, završen je iskop i slede mašinsko-montažni radovi.

Radove izvode preduzeća “MV invest” Zrenjanin i “Solaris” iz Kaća, a u “Gradskoj toplani” navode da je završetak svih radova planiran do početka grejne sezone, uz očekivanja da to bude i pre predviđenog roka.

Gradonačelnik je naveo da se u ovom delu grada menja oko 1,6 kilometara cevi vrelovodne mreže i da je vrednost investicije preko 20 miliona dinara.

Dobićemo održivije i sigurnije snabdevanje, a na ovaj način smanjuju se i gubici u samoj toplovodnoj mreži. Ono što moramo istaći sada, kada smo na pragu grejne sezone, jeste da smo svi svesni koliko su cene energenata poskupele i koliki je haos na tržištu energenata u Evropi, a s druge strane vidimo da je država Srbija preuzela značajne korake i mere da situacija nije toliko teška i da smo pripremljeni, ali moram napomenuti da nepopularne mere podizanja cena grejanja neće moći da zaobiđu ni naš grad. O tome treba otvoreno razgovarati, a prema podacima koje imamo, ostale jedinice lokalnih samouprava već su dobile predloge toplana za povećanje cena od 35 do čak 50 procenata. To je korak na koji smo uslovljeni, ali moram istaći da cene za fiksni deo unazad pet godina nisu menjane i podizane. U dogovoru s našom Gradskom toplanom učinićemo sve da to bude u najmanjoj mogućoj meri i da građanima, krajnjim korisnicima, što više olakšamo ovu sezonu koja je neizvesna, sa neizvesnom cenom energenata – rekao je gradonačelnik i poručio da svi moramo biti spremni da štedimo, da se ponašamo racionalno.Iz tih razloga već krajem avgusta razgovaramo o problemima koji će nastupiti, nadam se, u što manjem obimu i što manjom štetom po naše građane – rekao je gradonačelnik Simo Salapura.

Melanija Lojpur, PR „Gradske toplane“, istakla je da se radovi na zameni starih i dotrajalih cevi u naselju „Ruža Šulman“ izvode od jula ove godine i izrazila očekivanje da će radovi, posebno deo u blizini škole „2. oktobar“, biti završeni što pre kako bi nastava mogla da se odvija neometano. Navela je i da je u ovom delu grada bilo čestih havarija i problema sa grejanjem, te da je zbog toga i bilo neophodno da se radovi što pre realizuju i završe.

Kada govorimo o cenama grejanja, Gradska toplana je od početka godine nekoliko puta naglašavala da nismo imali promenu cena od 2014. godine i 2015. godine, govorimo o fiksnom i varijabilnom delu cene. Sve to poprilično utiče na naše poslovanje s obzirom da cene na tržištu idu u nebesa. Znamo da je struja poskupela 2,5 posto i da je prirodni gas od januara 2021. godine poskupeo 56 procenata, što je ogroman iznos i ako to uporedite sa tim da naše cene dugo godina nisu menjane, odnosno da su u dva navrata i smanjene, to je bitno uticalo na naše poslovanje – rekla je Lojpur i dodala da povećanje cena neće obradovati građane.Neminovno je da svi zajedno podnesemo teret krize i iz tih razloga moram iskoristiti priliku da podsetim sugrađane da je neophodno da se svi ponašamo vrlo domaćinski i štedljivo i da ukoliko u toku grejne sezone ne boravite u svojim stanovima zavrćete ventile, bez obzira imate li ili ne kalorimetre, jer će to bitno uticati na račune koji će doći tokom grejne sezone. Dakle, kraće provetravanje, gledajte da štedite energiju, jer mislimo da je to jedini način da svi zajednički smanjujemo potrošnju – kazala je Melanija Lojpur.

Inače, Ministarstvo rudarstva i energetike Vlade Republike Srbije donelo je danas predloge preporuka za državnu upravu, jedinice lokalne samouprave, preduzeća u državnom vlasništvu, privredu i domaćinstva za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena