Yunet
 

Društvo

Gradonačelnik posetio Knićanin

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 8. septembar 2022. • 17:30 •

Gradonačelnik posetio Knićanin

Četrnaesta odrednica u okviru radne aktivnosti gradonačelnika Zrenjanina “Da nam sela budu bliža” danas je bio Knićanin. Mesto udaljeno trideset kilometara od grada, ali sa specifičnim geografskim položajem i okruženjem, u poslednjem periodu karakteriše dobra organizovanost i preduzimljivost njegovih meštana, koje je pohvalio i gradonačelnik Simo Salapura, a probleme koje su mu predočili tokom sastanka, potrebno je rešavati na različitim adresama – od lokalne samouprave, do pojedinih ministarstava.

Gradonačelnik Zrenjanina, zajedno sa zamenikom Sašom Santovcem, članom Gradskog veća Marinelom Mendreom, načelnicom Odeljenja privrede Gradske uprave Jelenom Travar Miljević i rukovodiocima javnih komunalnih preduzeća, održao je sastanak s predstavnicima mesne zajednice i građanima Knićanina, a potom i posetio gazdinstvo braće Živković, poljoprivrednike i povratnike iz inostranstva.

Specifičnost i pozitivnost Knićanina ogleda se u tome što je dosta stvari u naseljenom mestu urađeno zajednički, integracijom mesne zajednice, grada i samih žitelja, aktivista u okviru mesne zajednice, koji su realizovali nekoliko bitnih akcija – uređenje prostora oko same crkve, izgradnja dečijeg igrališta, uz visoku svest kada je u pitanju segment ekologije. To je prva mesna zajednica koja je od našeg JKP “Čistoća i zelenilo” nabavila blizu dve stotina kanti za smeće sopstvenim učešćem i inicijativom, što je stvarno za pohvalu – rekao je gradonačelnik Salapura.

Dodao je da, kao i svuda, i ovde postoje komunalni problemi, od vodosnabdevanja, putne infrastrukture, do zdravstvene zaštite i problema u procesu restitucije. Što se tiče nadležnosti lokalne samouprave, gradonačelnik je govorio o vodosnabdevanju i obnovi putne mreže.
Lokalna samouprava radi na tome da obezbedi kontiunirano snabdevanje preko eko česme, gde bi trebalo izvršiti sanaciju. U okviru javno – privatnog partnerstva, predloga koji treba da bude izglasan ovih dana u skupštini i potom javnog poziva, u planu je asfaltiranje glavne ulice u Knićaninu, a ono što je do sada rešeno je Železnička ulica, imamo i pristupni put do mosta prema Titelu, takođe, u potpunosti je obnovljen put Perlez – Knićanin, kao velika investicija – rekao je Salapura i dodao da se mora raditi i na promociji i afirmaciji sela i njegovih meštana, kao što je porodično gazdinstvo Živković.
U pitanju je skladna porodica, koja se sa jednog proširila na tri placa, a nedavno su došli iz inostranstva i svoje znanje i zarađeni novac uložili u poljoprivredu. Obrađuju skoro 200 hektara zemlje, imaju svu potrebnu mehanizaciju, zasnovali su porodice i pokazuju da na selu ima šanse da se živi i uspešno radi.

Boris i Bojan Živković su mašinski inženjeri, a Boris objašnjava da je živeo i radio u Rusiji i da se odlučio za povratak u Knićanin. Navodi da seju tri kulture – pšenicu, kukuruz i suncokret i da imaju za to kompletnu mehanizaciju. Dele sudbinu drugih poljoprivrednika i smatraju da je potrebno sistemski menjati neke relacije u toj oblasti. Od ovogodišnje sezone, generalno teške po poljoprivredu, očekuju da ne budu na gubitku i vrate uložena sredstva.

Domaćin današnjeg sastanka u Knićaninu, predsednik Saveta mesne zajednice Zoran Ristić, pohvalio je aktivnost „Da nam sela budu bliža“ i istakao dobru saradnju sa gradom.

Saradnja sa lokalnom samoupravom je izuzetno korektna. Probleme nije moguće sve odjednom rešiti, ljudi su malo nestrpljivi, hteli bi da posle dugo godina u kojima se malo toga radilo, sve bude nadoknađeno za jednu godinu. Lokalna samouprava ima sluha za naše potrebe naše, a i mi imamo razumevanja da se ne mogu svi problemi rešiti brzo. Volja postoji, i to je najvažnije. U Knićaninu živi, po poslednjem popisu, preko 1500 stanovnika, ali trenutno je taj broj manji. Mladi odlaze u veće gradove, i stvarni broj stanovnika najbolje sagledavamo kada je seoska slava – rekao je Ristić.

Dodao je i da obnovljena saobraćajnica do Perleza meštanima puno znači, a posebno je kao dobru istakao akciju otvaranja mlađe vrtićke grupe pri seoskoj školi, jer predstavlja veliku pomoć roditeljima koji rade u drugim sredinama.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena