Yunet
 

Društvo

Izbori za članove Nacionalnih saveta manjina održavaju se u nedelju – gradonačelnik poziva sugrađane da izađu na birališta

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 8. novembar 2022. • 12:16 •

Izbori za članove Nacionalnih saveta manjina održavaju se u nedelju – gradonačelnik poziva sugrađane da izađu na birališta

Izbori za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina održavaju se u nedelju, 13. novembra, a za 19 Saveta nacionalnih manjina Republička izborna komisija utvrdila je 50 lista. Po pet lista je potvrđeno za albansku, bošnjačku, rusinsku i rusku manjinu, četiri liste podnele su Aškalije, po tri liste imaju bugarska, bunjevačka, egipatska i slovačka nacionalna manjina. Između dve liste biraće Romi, Rumuni, Ukrajinci i Česi, dok su po jednu listu predali Vlasi, Grci, Nemci, Poljaci, Mađari i Slovenci.

Savet za međunacionalne odnose grada Zrenjanina obaveštava i poziva pripadnike nacionalnih manjina da iskoriste svoje biračko pravo i izađu na izbore za članove Nacionalnih saveta nacionalnih manjina 13. novembra 2022.godine.

Na teritoriji Grada Zrenjanina biračko pravo na ovim izborima ostvaruje 10.091 pripadnik nacionalnih manjina. Mogućnost da glasaju pruža im se na ukupno 19 biračkih mesta – 11 u Zrenjaninu i 8 u naseljenim mestima. Slično kao u drugim izbornim prilikama, biračka mesta otvaraju se u 7 i zatvaraju u 20 časova. Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura takođe poziva sugrađane, pripadnike nacionalnih manjina, da u nedelju izađu na biračka mesta, i glasaju za one za koje smatraju da će ih najbolje zastupati u budućim sastavima nacionalnih saveta.

– Zrenjanin je poznat kao multietnička i multikonfesionalna sredina, u kojoj žive pripadnici više od 20 naroda. To je naša civilizacijska tekovina i istorijsko nasleđe u kom je grad oduvek opstajao i razvijao se. Saveti nacionalnih manjina danas su mesta sa kog njihovi pripadnici ostvaruju veće učešće u javnom životu i kulturnu autonomiju, i zbog toga je važno da što više naših sugrađana s biračkim pravom učestvuje u njihovom konsituisanju. Grad Zrenjanin, kao i do sada, biće otvoren za najširu saradnju sa svakim od saveta – poručio je gradonačelnik.

Savet za međunacionalne odnose Grada Zrenjanina obaveštava i poziva pripadnike nacionalnih manjina da iskoriste svoje biračko pravo i izađu na izbore za članove Nacionalnih saveta nacionalnih manjina 13. novembra 2022.godine.

A nagybecskereki Nemzetek Közötti Viszonyügyi Tanács értesíti a nemzetiségi kisebbségek tagjait, valamint felhívja figyelmüket, hogy használják ki szavazati jogukat és jelenjenek meg 2022. november 13-án a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsait illető választásokon.

Rada pre medzinacionálne vzťahy Mesta Zreňanin oznamuje a vyzýva príslušníkov národnostných menšín aby využili svoje voličské právo a zúčastnili sa volieb členov Národnostných rád národnostných menšín ktoré sa budú konať 13. novembra 2022.

Consiliul pentru relațiile interetnice a orașului Zrenianin informează și invită membri minorităților naționale să-și exprime dreptul de vot și să vină la urne pentru Alegerile membrilor consiliilor naționale ale minorităților naționale pe 13 noiembrie 2022.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena