Yunet
 

Društvo

ZREPOK podržao 14 projekata u iznosu od 500 hiljada dinara

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 11. novembar 2022. • 10:00 •

ZREPOK podržao 14 projekata u iznosu od 500 hiljada dinara

Zrenjaninski poslovni krug (ZREPOK) je u okviru ovogodišnje ekološke akcije „Da se lakše diše“, finansijski podržao 14 projekata. Za njihovu realizaciju, odnosno za ozelenjavanje javnih površina, ovo poslovno udruženje je obezbedilo ukupno pola miliona dinara.

Ugovori sa dobitnicima finansijskih sredstava potpisani su u prostorijama ZREPOK-a. Tom prilikom je sa koordinatorom akcije „Da se lakše diše“ Stevom Kočalkom dogovorena i dinamika aktivnosti u okviru podržanih projekata.

Ove godine ZREPOK finansira projekte iz svih opština Srednjobanatskog okruga, a među aplikantima najviše ima osnovnih škola. Pored uređivanja dvorišta osnovnih škola, udruženje finansira i sadnju zelenila na teritoriji tri mesne zajednice. Od civilnih organizacija, podršku su dobili aktivisti iz Zrenjanina i Tomaševca.

Odobrena sredstva i za podizanje voćnjaka

Sredstva su odobrena osnovnim školama „Nikola Tesla“ iz Banatskog Karađorđeva, „Dositej Obradović“ iz Bočara, „Milan Stančić Uča“ iz Kumana, „Sonja Marinković“ iz Lukinog Sela, „Sveti Sava“ iz Žitišta, „Stanko Krstin“ iz Radojeva i „Miloš Crnjanski“ iz Srpskog Itebeja.

Sredstva su dobili i Predškolska ustanova Zrenjanin i Centar „Most“, kao i mesne zajednice Mihajlovo, Banatski Dvor i „Sonja Marinković“.

ZREPOK je, takođe, podržao projekte udruženja građana „Srpsko – rusko bratstvo Petrograd“ i „Tamiški eko – pokret“.

„Kroz konkurs su odobrena sredstva i za podizanje voćnjaka. Stoga će škole u Bočaru i Lukinom Selu formirati voćnjake sa autohtonim sortama. U „Našoj priči“ u Zrenjaninu, uz pomoć ZREPOK-a, biće završena terapeutska bašta za korisnike dnevnog boravka“, saopštio je Zrenjaninski poslovni krug.

Prvu fazu terapeutske bašte ZREPOK je finansirao prošle godine, dok je ove godine obezbeđen novac za završetak projekta.

„Terapeutska bašta je odlična za sticanje novih znanja i iskustva. Projektovana je da pomaže u razvoju motorike i da na taj način utiče na razvoj fine i grube motorike. U terapeutskoj bašti se sadi začinsko i lekovito bilje, što pomaže korisnicima u opuštanju kroz neku vrstu aromaterapije“, navodi se u saopštenju.

ZREPOK, inače, kroz ovaj fond dodeljuje sredstva i za radionice, kako bi se uticao na ekološku svest građana i dece.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena